Vágólapra másolva!
Bár a zágrábi műkorcsolya Eb-n általános volt a vélemény, hogy Sebestyén Júliának a dobogón lett volna a helye, versenyzőnk megbarátkozott a negyedik hellyel is. Mint a vasárnapi gála után elmondta, nagy elégtétel számára, hogy rengetegen gratuláltak neki a szerepléséhez, többek között Ottavio Cinquanta, Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség elnöke is.

Anélkül, hogy összeesküvés elméleteket gyártanánk, tényként közre adjuk, hogy jövőre Helsinkiben rendezik az Európa-bajnokságot, és ahhoz, hogy itt három hazai versenyző indulhasson - s így több néző és nagyobb bevétel legyen - most Zágrábban Kiira Korpinak vagy Laura Lepistónak dobogós helyen kellett végeznie.

S utóbbit a pontozók nagy meglepetésre be is hozták a harmadik helyre. Többek között azáltal, hogy Sebestyén Júlia utolsó két forgását csak kettes szintűknek fogadták el. Ugyanakkor az első felnőtt világversenyén induló Lepisto utolsó forgása a legmagasabb, négyes szintű besorolást kapott. De ez immár "történelem".

A Dom Sportovában az Eb vasárnapi gálája előtt az egyetlen magyar önkéntes - egy Zágrábban tanuló pécsi egyetemista lány - a főpróbán kiszúrta, hogy a magyar zászló helyett egy zöld-fehér-piros összetételű lobogót hoznának be a jégre, és a szemfülességének hála, amikorra már kellett, megfordították a drapériát.

A programba pedig elsőként éppen Sebestyén Júlia lehelt életet, amikor égszínkék kűrruhájában álomszépen korcsolyázott Andrea Bocelli Time to Say Goodbay számára, majd egy hirtelen fordulattal Chelo vérpezsdítő Cha Cháját vitte a jégre.

- Egyet aludva a történtekre, milyen érzésekkel ébredt? - kérdeztük tőle percekkel azután, hogy befejezte a gálaszámát.
- Végül is nagyon örülök, mert az Európa-bajnokság előtt mindenkinek azt mondtam, hogy két teljesen hibátlan programot szeretnék futni, és ez majdnem így is lett. Szóval, boldog vagyok, mert amiért jöttem, azt elértem. S ráadásul most a gálán is szép programot sikerült előadnom, tripla Lutzzal és dupla Axellel. De visszatérve a versenyhez, úgy érzem, hogy fizikálisan tavaly is jó formában voltam, viszont mentálisan nem voltam olyan erős, mint most. S ezen az Eb-n is lehetett látni, hogy a legjobbak közül szinte mindenki tud mindent, és nüanszokon múlik, ki állhat a dobogóra.

- Meg lehet fogalmazni, hogy most mi volt az a nüansz, ami miatt lemaradt a dobogóról?
- Sajnos egy hajszállal elkerült a szerencse. Úgy érzem, hogy a rövid programban is megérdemeltem volna a harmadik helyet. A finn Laura Lepisto a könnyebb triplákat választotta, de ezzel is előnybe került. A svájci Sarah Meier is egy könnyebb triplát, a Salchowot választott, amit ráadásul el is rontott. Szóval, azzal együtt, hogy nekem a dupla Axel csak szimplára sikeredett, talán előrébb is végezhettem volna az ötödik helynél. A kűr után pedig rengetegen jöttek oda hozzám azzal, hogy biztosra vették, ott vagyok a dobogón. Természetesen sajnálom, hogy az érem nem jött össze, de nem vagyok elkeseredve. A sok gratuláció egyfajta elégtétel számomra. Többek között még Ottavio Cinquanta úr, a nemzetközi szövetség elnöke is gratulált, amikor a banketten mögöttem állt a sorban.

Forrás: [origo]

Katherine Hadford és Sebestyén Júlia a vasárnap esti hazautazás előtti percekben

- Csak nem a szendvicses tálak előtt?
- Nem, még a ruhatárnál. Az elnök úr mondta, hogy nagyon örül, mert most az "igazi" Julit látta. De a szakemberektől és a televíziós kommentátoroktól is azt hallottam vissza, hogy a 2004-es Sebestyén Júliát látták a jégen, azt, aki megnyerte a budapesti Európa-bajnokságot. S ez rengeteg önbizalmat ad a folytatáshoz is.

- Az, hogy nagyon sok magyar szurkoló biztatta a csarnokban, inkább feldobta, vagy plusz teherként hatott?
- Egyértelműen feldobott, és erőt adott. A közönség fantasztikus volt, még a programjaim közben is hallottam, hogy milyen sokan szurkolnak nekem. Úgy éreztem magam, mintha Budapesten versenyeztem volna.

- Most hány nap pihenőt kap?
- Néhány napot biztosan, mert hosszú volt ez a hét. De nagy leállásról szó sem lehet, hiszen mindjárt itt van a márciusi, göteborgi világbajnokság. S ott is szeretnék hasonlóan jól szerepelni.