Harmincezer egykori közszolgának nyoma veszett

Vágólapra másolva!
Két év alatt csaknem 95 ezerrel csökkent a közszférában dolgozók száma. Az elbocsátott dolgozókból 30 ezernek "nyoma veszett"- ők egyelőre nem helyezkedtek el és nem regisztrált munkanélküliek. Érdekesség, hogy a pedagógusok száma tízezer fővel nőtt - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkent az utóbbi két évben a közintézményekben - főleg a közigazgatásban, az egészségügyben és a szociális ellátásban - dolgozók száma - hivatkozik a lap a Központi Statisztikai Hivatal legújabb jelentésére. Míg 2005 júniusában 819 800 fő dolgozott a közszférában, tavaly év végén már csak 729 600. 2005 júniusa és 2007 novembere között 68 300 fővel csökkent a közigazgatásban dolgozók és 27 ezerrel az egészségügyben foglalkoztatottak száma. Ugyanakkor 10 ezerrel több pedagógus dolgozik.

Az elbocsátottak fele nyugdíjba menekült

Az elbocsátott közalkalmazottakra eddig nem nagyon tartott igényt a versenyszféra: itt mindössze ezer volt közszolga kapott állást, viszont hatezernél is kevesebben jelentek meg cask a munkanélküli-regisztrációban. Fehér József, a Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára szerint az 57-59 éves elbocsátott közszolgálati alkalmazottak kényszerűen az előre hozott nyugdíjazást választották. Az utóbbi két évben 40-45 százalék menekült valamilyen ellátásba, többnyire előre hozott öregségi vagy rokkantsági nyugdíjba. Mindössze 20-25 százalékuk helyezkedett el. Körülbelül harmincezer egykori közszolgáról azonban nem lehet tudni semmit.