Élénk a budapesti irodapiac

Vágólapra másolva!
A budapesti irodapiac 2007 utolsó három hónapjában is aktív volt, így 325 ezer négyzetméter bérbe adott területtel az év keresleti rekorddal zárult. A negyedik negyedévben összesen 92,4 ezer négyzetméter irodát adtak bérbe - derl ki a Napi Gazdaság összeállításából.
Vágólapra másolva!

A tranzakciók mintegy fele a központi piacon volt, a szerződések 25 százaléka bővülés vagy újítás - adta hírül a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma.Az év végével a BIEF felülvizsgálta a budapesti modern irodaállományt, ami azt mutatta, hogy számos korrekció és néhány épület kizárása vált szükségessé, főként az állapotuk változása miatt.

Mindezek eredményeként a teljes irodakínálat az elmúlt év végén 1,856 millió négyzetméter volt, amiből 193,1 ezer négyzetméter tavaly készült el. A kihasználatlansági ráta az előző negyedévhez képest kissé nőtt - 12,2 százalék lett -, de a 2006 véginél (12,8 százalék) alacsonyabb volt. Az üres irodák többsége a nem központi piacon vár bérlőre, ugyanakkor az irodaállomány fele is ott található.

A tavalyi negyedik negyedévben 18 olyan bérleti tranzakció zárult le, amely meghaladta az ezer négyzetmétert. A legnagyobb tranzakciók között a Nokia Siemens Networks (14 100 négyzetméter) szerződése szerepelt a City Gate-ben, az Ella/Axa (7420 négyzetméter) írt alá megállapodást a BSR Centerben, a Nokia (5825 négyzetméter) a Studiumba költözött, és egy újabb állami szervezet, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI - 5150 négyzetméter) váltott modern irodára a Lotar irodaépületben.Tavaly október-decemberben öt új irodaházat adtak át a fővárosban.