A népszavazás a munkahelyeken is beszédtéma

Vágólapra másolva!
Közeledik a népszavazás, a pártok kampányolnak, egyre több munkahelyen ismét beszédtéma a politika. A dolgozóknak ez az állapot sok kellemetlenséget is magában rejthet. Mit mondjunk, ha a főnök megkérdezi, mire szavazunk? Hogyan reagáljunk, ha állásinterjún firtatják a politikai hovatartozást? Új munkatársként és álláskeresőként nem árt egy kis diplomáciai érzék és óvatosság.
Vágólapra másolva!

Ugyan a március 9-i népszavazás nem a párthovatartozás kinyilvánításáról szól, a politikai szereplők véleménye markáns, így a kérdések megítélése kapcsán a politikai nézetek is felszínre kerülnek. Nem kellett sokat telefonálnunk, amíg a népszavazás munkahelyi lecsapódására kerestünk életképeket. Egy informatikai cégnél -ahol egyébként négyévente egyszer esik szó politikáról - az utóbbi napokban egyre hevesebb szócsatákat vívnak a kollégák a vizitdíjról. Az egyik munkatárs elmondása szerint több órát töltöttek már ezzel. Igaz, a vizitdíjról körülbelül fél órát beszéltek, utána a csapaton belüli bal-jobb oldali politikai ellentét került felszínre. "A főnök nem szereti, ha politikát keverünk a munkába, ezért akkor került szóba, amikor nem volt bent", mondja az egyik munkatárs, aki elismeri, kevesebbet teljesített aznap.

Mit tegyünk, ha a politika kerül terítékre a munkahelyen? Nem árt az óvatosság. "A politika nem a munkahelyre való, épp ezért a dolgozóknak jobb is kimaradni az ilyen jellegű vitákból. Pontosabban ideális, ha nem állnak az egyik vagy másik oldalra, inkább felveszik a villámhárító szerepét. "Ha konfliktus alakul ki, akkor próbáljuk meg lecsöndesíteni a feleket, értessük meg velük, hogy mindezt nem itt kellene megbeszélni" - mondja Kiss Gabriella karriertanácsadó.

Új munkatársként érdemes kitérő válaszokat adni

Nehéz azonban kibújni a téma alól, ha főnökünk érdeklődik pártpreferenciánkról vagy népszavazási válaszainkról. "Ekkor is érdemes semlegesnek maradni. Sem kritikát, sem egyetértést nem tanácsos megfogalmazni. Mondjon a dolgozó csak annyit, hogy bár elmegy szavazni, de ezt ő a magánügyének tekinti. Különösen igaz ez az újonnan érkezettekre. Akik már több éve ugyanannál a cégnél dolgoznak, és tisztában vannak azzal, hogy nem származik hátrányuk őszinteségükből, azoknak természetesen nem kell kitérniük a válasz elől. De ebben az esetben is kerülni kell az érzelmektől fűtött véleménynyilvánítást" - tanácsolja Kiss Gabriella.

A pártok kérdezhetnek bizonyos pozíciók esetén

Nemcsak a munkahelyen, az állásinterjún is előfordulhat, hogy rákérdeznek a politikai hovatartozásra vagy a népszavazási kérdések megítélésére. Pedig a legtöbb esetben nem szabadna. Gombos Annamáriától, az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársától megtudtuk, egyetlen esetben kérdezhetnek erre rá: akkor, ha a munka jellege indokolja a kérdést. Például ha egy politikai pártnál titkári munkakörről van szó. Egyébként az interjúztatóknak ekkor is közölniük kell, hogy milyen célból kérdezik meg ezt a jelölttől. Mégpedig azért, mert ez az információ különleges adatnak minősül, vagyis csak célhoz kötött adatkezeléssel használható fel. Ha nem mondják meg, miért kérdezik, akkor szankcionálás nélkül megtagadhatja a választ.

Gombos Annamária elmondta, egyéb esetekben szigorúan tilos a pártállást firtatni az interjún. Mint szakértőink elmondták: ha mégis ezt történik, akkor érdemes azt mondani, hogy nem húzunk egyik oldal felé sem, megpróbálunk semlegesek és objektívek maradni, ha a politikáról van szó.

A gazdaságpolitikáról lehet véleményt mondani

Elképzelhető, hogy ravaszabb módon próbálja kifürkészni pártállásunkat az interjúztató és gazdaságpolitikai kérdésbe csomagolja szándékát. "Mi a véleménye a felsőoktatás, egészségügy finanszírozásáról?" Gazdaságpolitikáról vagy a jelenlegi adórendszerről lehet kérdezni, ha ezt a munka jellege megköveteli. Ugyanakkor a válaszokkal szintén óvatosan kell bánni. "A kérdést nem lehet kikerülni, hiszen a szakmai jártasságunkat próbálják ezzel felmérni. Fontos azonban, hogy a válaszadáskor kerülni kell a kormány vagy miniszter ostorozását. Ehelyett az adott rendszer negatívumait-pozitívumait kell tényszerűen kiemelni. Igen elegáns megoldás, ha állításainkat külföldi példákkal támasztjuk alá, adórendszerünket összehasonlítjuk például a német vagy az osztrák adórendszerrel" - mondott példát Fazekas Zsolt, a HILL International fejvadász cég ügyvezető igazgatója.

Az EBH-hoz lehet fordulni

Mit tegyünk, ha úgy érezzük: azért utasítottak el minket, mert elmondtuk őszinte véleményünket akár a cégnél, akár az interjún? Ekkor érdemes az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni, akik kivizsgálják az esetet. "Törvénysértés esetén bírságot szabhatunk ki, nyilvánosságra hozhatjuk döntésünket, illetve eltilthatjuk a munkáltatót a jövőbeni jogsértő magatartástól" - tájékoztatott Gombos Annamária, aki elmondta, hogy bár több ilyen jellegű ügyük volt már, egyikben sem állapítottak meg jogsértést. Nehéz ugyanis bizonyítani az összefüggést.

Oroszi Babett