Melegcsókot akarnak a tévézők

Vágólapra másolva!
Egy amerikai szappanopera két férfi karaktere egymásra talált a múlt évben, minek következtében kampányt indítottak a tévénézők - nem a meleg viszony ellen tiltakoznak, mint azt elsőre gondolnánk, hanem éppen ellenkezőleg, szeretnének már végre egy csókot látni.
Vágólapra másolva!

Az As The World Turns című szappanopera mindig is úttörő volt a meleg karakterek ábrázolásában: 1988-ban az első olyan homoszexuális hőssel állt elő, aki napi sorozatban szerepelt. Az ilyen típusú műsorok első meleg csókja is itt csattant el, 2007 augusztusában. A Luke Snyder és Noah Mayer nevű karakterek csókja egy hónappal később megismétlődött, de azóta semmilyen fizikai kontaktus nem történt kettejük között, annak ellenére, hogy a történet szerint még mindig együtt vannak.

A melegbarát nézők ellenérzését közvetlenül az váltotta ki, hogy egy speciális, Valentin-napi részben sem történt semmi a két férfi között: az epizód a szappanopera összes szerelmespárját felvonultatta, akik mind csókkal pecsételték meg kapcsolatukat, de Luke és Noah csak megölelték egymást. A tévénézők egy része szerint a műsor készítői indokolatlanul finnyásak, már-már diszkriminatívak a kérdésben, aminek ideje lenne véget vetni. "Egyszerűen nem értjük, miért kell ezt cenzúrázni, vagy egyáltalán, másként kezelni" - fogalmazott Roger Newcomb számítógépes szakember, aki a rajongók részéről elindította a csókot követelő mozgalmat.

A két férfi kapcsolatát pártoló nézők levélírásba kezdtek, az interneten pedig egy petíciót adtak ki, ahol gyűjtik a további aláírásokat. Elindult egy honlap is, Luke & Noah Home Page címmel, amely másodpercre pontosan számolja, hogy mennyi idő telt el a srácok legutóbbi (vagyis tavaly szeptemberi) csókja óta - jelenleg 160 napnál jár a mutató. A kampányt természetesen az AfterElton.com nevű honlap is támogatja, amely - társoldalával, az AfterEllen.com-mal együtt - sokat tesz a melegek elismertetéséért, leginkább azzal, hogy folyamatosan reflektál a médiában való szerepükre.

A szappanopera gyártásáért felelős Procter & Gamble Productions szóvivője a nézői kezdeményezésre reagálva elmondta, hogy nincs érvényben csóktilalom, bár azt nem ígérte meg, hogy a közeljövőben történik valami a két férfi között. "Kreatív döntésként" magyarázott egy másik jelenetet, amely karácsony tájékán szintén kivívta a nézők ellenérzését: a fiúk ugyanis ekkor vallották meg egymásnak érzelmeiket, és mindenki számára világos volt, hogy beszélgetésük egy csókban fog végződni, de az ominózus pillanatban a kamera inkább egy fagyöngyre terelte a képet.

A szóvivő hozzátette: "Nehéz kedvére tenni egy heterogén közönségnek - márpedig a mi nézőink igen különbözőek". Ezzel a kijelentéssel természetesen arra utalt, hogy a két férfi kapcsolatának nemcsak támogatói, de ellenzői is akadnak. Bár a műsort sugárzó CBS csatorna egyik vezetője azt mondta, kevés kifejezetten negatív kritika érkezett hozzájuk az ábrázolt kapcsolat miatt, azt elismerte, hogy sok olyan néző írt levelet, akinek állítása szerint semmi baja nincs a melegekkel, de nem szeretné látni, amint csókolóznak. Mindenesetre az Amerikai Családok Szövetsége cselekvésre intette tagjait a Procter & Gamble-lel szemben, mondván, hogy a cég reklámjaival, műsoraival a melegek apostolává lépett elő - más kérdés, hogy a szövetség ezt a kijelentést nem közvetlenül az As The Worlds Turns kapcsán, hanem általános vélekedése alapján tette.

A fiúk első csókja:


Az Egyesült Államok legnagyobb meleg szervezete, a Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) egyébként minden évben megvizsgálja az USA-ban futó sorozatokat, és elemzi, hogy hány műsorszám, hány meleg karaktert vonultat fel, és hogy milyen színben tünteti fel őket. A 2007-2008-as tévés szezon esetében a szervezet a nagy tévék által főműsoridőben vetített sorozatokat nézte végig, és arra a megállapításra jutott, hogy csökkent a meleg férfiak és leszbikus nők jelenléte a képernyőn. A GLAAD 650 főbb karaktert vizsgált, és közülük csak hét volt meleg: ez az összes figurának csupán 1,1 százaléka, míg két évvel ezelőtt még a karakterek 1,4 százaléka volt homoszexuális.