Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny 12. fordulójában Lékó Péter sötéttel 37 lépésben remizett Viswanathan Ananddal. Az indiai világbajnok a spanyol megnyitású partiban a vezércserét követően gyalogot nyert, de nagymesterünk pontos védekezéssel kiegyenlítette esélyeit. A játéknap szenzációjaként Magnus Carlsen másodszor is legyőzte Veszelin Topalovot. A bonyodalmakkal fűszerezett ütközetben a 17 éves norvég sakkozó gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez. A bolgár exvilágbajnok remi helyett fatális elnézéssel fonalas mattba lépett. Carlsen fél pontra megközelítette Anandot. A spanyol Alekszej Shirovval szemben az örmény Levon Aronjan nagy csatában a spanyol megnyitás Marshall-támadásában kiharcolta a döntetlent. Pontosztozkodással zárult az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az azeri Tejmur Radzsabov partija is. A szabadnap után csütörtökön Lékó sötéttel Topalovval mérkőzik meg.

A várakozásnak megfelelően Viswanathan Anand nem engedélyezte a spanyol megnyitás Marshall-támadását, 8.h3-mal elkerülte azt. Lékó Péter korábban Ananddal 68 játszmában mérte össze erejét, és az indiai világbajnok 20-5-re vezetett 43 döntetlen mellett. A 21-es kategóriájú viadal első félidejében Péter balszerencsés vereséget szenvedett, szinte fonalas nyerést hagyott ki, majd még el is vesztette a játszmát.

A visszavágón sikerült elcsípnie fél pontot, ezért nagyon pontosan kellett védekeznie. Gyalogszerkezeti gyengeségei aggodalomra adtak okot, de sikerült gyalogáldozattal ellenjátékhoz jutnia, a második sorra betört bástyája pedig biztosította a remit.

Magnus Carlsen mindenkit meglepett megnyitásválasztásával, angol megnyitást játszott Veszelin Topalov ellen, akit az első körben sötéttel győzött le. A bolgár exvilágbajnok gond nélkül jutott túl a megnyitáson, majd gyalogot nyert. Nem fogadta el a 17 éves norvég sakkozó minőségáldozatát. Magnus szép akciót kezdett, 28.f5-tel bátran vállalt újabb bonyodalmakat, és igaza lett.

Hiába volt Topalovnak három gyalog előnye is, királya magára maradt. A bolgár exvilágbajnok nem vette észre az örökös sakkhoz vezető folytatást, ehelyett mattba lépett. Az ICC sakkoldalon azt olvastam, hogy a parti befejezése után Magnus mutatta meg az exvilágbajnoknak, hogy miként remizhetett volna.

Nehéz pillanatokat élt át az örmény Levon Aronjan a spanyol Alekszej Shirovval szemben. Aronjan a spanyol megnyitás Marshall-támadásában Lékó Péter receptjét követte, Shirov azonban javítást talált, és a könnyűtiszt végjátékban esélyeket teremtett. Világos szabadgyalogja huszárrá változott, de a sötét futópár ellensúlyozta az anyagi hátrányt. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában osztozott meg a ponton az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az azeri Tejmur Radzsabov.

Forrás: [origo]

A 12. forduló eredményei:
Anand (indiai, 2799) - Lékó (magyar, 2753) döntetlen (Spanyol megnyitás, 37)
Carlsen (norvég, 2733) - Topalov (bolgár, 2780) 1 - 0 (Angol megnyitás, 35)
Shirov (spanyol, 2755) - Aronjan (örmény, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 77)
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Radzsabov (azeri, 2735) döntetlen (Szicíliai védelem, 58)

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 7,5 pont
2. Magnus Carlsen 7
3. Levon Aronjan 6,5
4. Veszelin Topalov 6
5-6. Tejmur Radzsabov és Vaszilij Ivancsuk 5,5
7-8. Lékó Péter és Alekszej Shirov 5

A verseny táblázata

Forrás: [origo]

A csütörtöki 13. forduló párosítása:
Ivancsuk - Anand
Radzsabov - Shirov
Aronjan - Carlsen
Topalov - Lékó