Banki részlegét értékesíti az Allianz

Vágólapra másolva!
Az európai befektetési bankvilágban is átalakulások várhatók a "nem elsőrendű válság" miatt. Az Allianz  például értékesíteni akarja a Dresdner Bank befektetési üzletágát.
Vágólapra másolva!

A forgalma alapján legnagyobb európai biztosító, a német Allianz SE jogilag két önálló egységre bontotta befektetésibank-tevékenységet folytató részlegét, a Dresdner Bankot, és az egyik egységet, a befektetésibank-üzletágat - a Dresdner Kleinwortot - rögtön eladja, amint azt a piaci feltételek lehetővé teszik.

Az Allianz, bár tavaly nehéz éve volt főleg a Dresdner Bank miatt, egészében kitűnő állapotban van, nem kell tehát úgy sietnie, mint az amerikai Bear Stearns befektetési banknak, amelyet részvényenként 2 dolláros, összesen 236 millió dolláros felvásárlással ment meg a csődtől a konkurens JP Morgan. A Bear Stearns részvénye tavaly őszi csúcsán 172,61 dollár volt, vagyis a bank akkor több mint 20 milliárd dollárt ért.

Az Allianz 2001. júliusban szerezte meg a Dresdner Bankot, részben részvénycserés ügyletben, amely 29 milliárd euróra értékelte a Dresdnert. Az ügylet sokáig húzódott, mert az Allianznak kétségei voltak a Dresdner Bank befektetési részlege felől, amelynek az elemzők akkor sem jósoltak nagy jövőt. A Dresdner Bank tevékenysége 2002-ben és 2003-ban veszteséges maradt - 2002-ben emiatt az Allianz elszenvedte története első veszteségét a nettó eredmény soron. A Dresdner 2004 óta nyereséges, de tavaly az adó utáni eredménye 58,9 százalékkal 366 millió euróra csökkent, és a negyedik negyedben 605 milliós vesztesége volt, mert az amerikai jelzáloghitel-piaci válság következtében jelentős értékleírásokra kényszerült.

Az Allianz tavaly rekord eredmény ért el csoportszinten: az adózott eredménye 13,5 százalékkal 7,966 milliárd euróra gyarapodott, de a negyedik negyedben az adózott eredménye csak 665 millió euró volt, 51,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, nagyrészt a Dresdner Bank miatt. A jelek szerint az Allianznál ez volt az utolsó csepp a pohárban: megelégelték a Dresdner Bank hányattatásait.