Az USA-ban terjeszkedne a FIAT

Vágólapra másolva!
Az olasz FIAT autógyártó 2006 óta nyereséges, és úgy tűnik, ez meghozta a cégvezetés étvágyát: közösen akarnak Alfa Romeókat gyártani az Egyesült Államokban valamelyik helyi autógyártóval, és közel húsz év szünet után újra árusítják Iveco teherautóikat a tengerentúlon - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Alfa Romeo márkát 1995-ben vonták ki az USA piacáról, miután abban az évben csak négyszáz darab kelt el belőle. Most újra visszavinnék: első lépésben vállalnák az exporttal járó veszteséget - a dollárhoz képes erős euró miatt nem lehet nyereségesen eladni az Európában készülő autókat -, ám 2011-2012-től az egyik nagy amerikai autógyártóval együttműködve helyben gyártanák a márka néhány típusát. A helyi cégek több üzeme is kihasználatlanul áll, miután veszteségeik csökkentése érdekében visszafogták termelésüket.

A FIAT 500-ast a BMW-hez tartozó Mini amerikai sikerén felbuzdulva akarja bevezetni a tengerentúli piacra a gyártó. A nosztalgia miniautó kelendő Európában, és mivel viszonylag drága prémium autóról van szó, a kedvezőtlen devizaárfolyam ellenére profitot hozhat az exportja.

Az Iveco a kilencvenes évek elejéig volt kapható az USA-ban, a hosszú szünet után óvatosan akarják újrakezdeni forgalmazását. A FIAT S.p.A. többségi tulajdonában lévő, mezőgazdasági és építőipari gépeket forgalmazó Case New Holland értékesítési hálózatában kezdenék el a teherautók árusítását. Később ennek a márkának egyes típusait is az USA-ban gyártanák - olvasható a Napi Gazdaságban.