Megkezdődött a repülőgép-robbantást tervezők pere Londonban

Vágólapra másolva!
Megkezdődött csütörtök este annak a nyolc gyanúsítottnak a pere, akik a vád szerint 2006 nyarán egyszerre több, Londonból észak-amerikai célállomások felé induló repülőgépet akartak öngyilkos módon felrobbantani.
Vágólapra másolva!

Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a világ számos repülőterén máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni.

A vádismertetéssel csütörtökön elkezdődött per vádlottjai az ügyészség szerint a United Airlines, az American Airlines és az Air Canada légitársaságok összesen hét - a londoni Heathrow repülőtérről Chicagóba, New Yorkba, San Franciscóba, Washingtonba, Torontóba és Montrealba induló - járatát akarták az Atlanti-óceán felett felrobbantani 2006 augusztusában. A tervek között egyszerre két chicagói járat felrobbantása szerepelt.

A járatokat, amelyeken összesen több mint 1500-an utaztak, úgy választották ki, hogy egyszerre legyenek a levegőben, vagyis a hatóságok az első robbanás után a többi kiszemelt repülőgép indulását már nem tudták volna megakadályozni.

A brit állampolgárságú muszlim vádlottak hidrogén-peroxidot akartak a repülőgépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban; a robbanó folyadékhoz boltokban kapható közönséges élelmiszerszínezéket kevertek volna, hogy ne keltsen gyanút.

A vádbeszéd szerint valószínűsíthető, hogy a tervezett merénylet nem korlátozódott volna a szóban forgó hét járatra. A vádlottak ugyanis - akiket a Scotland Yard terrorelhárító osztaga előzetesen hónapokig figyelt - egymás között összesen 18 merénylőjelöltről beszéltek.

A per várhatóan hónapokig tart.