Vágólapra másolva!
Sastin Marianna bronzérmet szerzett a tamperei olimpiai kvalifikációs birkózó Európa-bajnokságon, azonban ez is kevés volt ahhoz, hogy megszerezze a pekingi repülőjegyet.

Sastin győzelemmel kezdte szereplését, a viadal honlapja szerint a világbajnoki ezüstérmes birkózónő a legjobb 16 között két szoros menetben nyert a 2005-ös Eb spanyol bronzérmese, Maria Mendez ellen.

A negyeddöntőben versenyzőnk az ötszörös világ- és Európa-bajnok osztrák Nikola Hartman ellen lépett szőnyegre, és az első menetet nagy csatában, 1-0-ra, míg a másodikat magabiztosan, 5-1-re nyerte meg.

A négy között viszont az első és a második menetet is 2-0-ra veszítette el a fehérorosz Olga Hilkóval szemben, aki a budapesti vb-n éppen a magyar mögött lett harmadik, és Sastinnak ezzel nem maradt esélye arra, hogy már Tamperében olimpiai kvótát szerezzen, miután Hilko és a másik ágról fináléba jutott orosz Alena Karacseva sem kvalifikálta még magát - illetve nemzetét - a pekingi játékokra.

A nap másik két magyarja közül az 55 kilós Szabó Emese a moldovai Ludmilla Cristeannal, a 72 kg-ban érdekelt Soós Rita pedig az örmény Karine Sadojanal szemben szenvedett vereséget.

További szereplésük attól függött, hogy legyőzőik bejutnak-e a fináléba, az ugyanakkor már biztos, hogy az olimpiai kvótára nem maradt esélyük, mivel a tavalyi vb-n sem Cristea, sem Sadojan nem végzett kvalifikációt érő helyen. Mint később kiderült, Szabó a vigaszágon folytathatja, Soós viszont kiesett.

Sastin Marianna a harmadik helyért rendezett mérkőzésen végül az azeri Oleszija Zamulával találkozott, és - a viadal honlapja alapján - három menetben nyert (1-0, 0-1, 3-0).

"Marianna ma egész nap nagyszerűen birkózott, az elődöntőben ellenfele egy kicsit erőszakosabb volt nála, ez döntött a javára. A vesztes meccs után szomorúan jött le a szőnyegről, de az esti bronzmeccsen tudta kárpótolni magát. Nagyon örülünk az éremnek, ezzel együtt kicsit bennünk van, hogy akár kvótát is szerezhetett volna" - értékelt Vatai László, a női válogatott szövetségi kapitánya.