Régi kölykök fiúzenekarai

Vágólapra másolva!
Néhány napja hivatalosan is bejelentették, hogy visszatér a fiúzenekarok nagy úttörője, a New Kids On The Block, amit egyben minden idők egyik legsikeresebb boybandjeként is számon tartanak. Ennek apropóján most mi is összeszedtük a hasonszőrű zenekarok közül a legnépszerűbbeket, azt hogy honnan hova jutottak, és hogy miért álltak ismét össze, ha összeálltak.
Vágólapra másolva!

Már az év elején csicseregtek a madarak a New Kids On The Block újraalakulásáról, bár a Bostonból indult ötösfogat ameddig tudta, cáfolta a híreket. Aztán a fiúk honlapján egy lelkesítő üzenet jelent meg, melyben közölték a szimpatizánsokkal, hogy hamarosan valami nagy dobásra készülnek. Akkor még nem lehetett sejteni, hogy turnéra, best of albumra vagy épp új lemezre számíthatnak-e a rajongók. Sőt még azt sem lehetett tudni, hogy mindegyik tag részt vesz-e az újrakezdésben.

Nos, nemrég lehullt a lepel, ismét összeáll az eredeti ötös (Jordan Knight, Joey McIntyre, Donnie Wahlberg, Jonathan Knight és Danny Wood), s igen, turnéra is készülnek, sőt a nyár folyamán új albumot is piacra dobnak. Igazából a bejelentés nem túl meglepő. Egyre másra állnak össze a fiú és lányzenekarok (Take That, Spice Girls), így talán már senki sem lepődik meg, ha a mozgalom elindítója is hasonló döntésre szánt el magát.

Az NKOTB forradalmat indított el annak idején, bár a csupa fiúból álló énekegyüttesek közül nem ők voltak az elsők. Az egész mozgalmat, ha nagyon akarjuk, vissza lehet vezetni az R&B-pop énekegyüttesek doyenjéig, a Jackson5-ig, amely aztán megnyitotta az utat többek között a New Edition nevű szintén öt afro-amerikai fiatalemberből álló bostoni együttesnek. Ennek a zenekarnak egy bizonyos Maurice Starr volt a producere, aki 1984-ben a New Kids fiúkat is egy zenekarba terelte.

Az együttes hivatalosan 1994-ben intett búcsút a közönségnek, olyan sikerek után, mint a Hangin' Tough, a Step by Step, az I'll Be Loving You (Forever) vagy a You Got It (The Right Stuff) című slágerek. Az elmúlt évek során a Music Televisionnek több próbálkozása is volt, hogy összehozza a fiúkat, de mindig akadt olyan tag, aki mégsem támogatta ezt a tervet. Bár nem is nagyon volt rá eddig szükségük, hiszen szólóban is sikeresnek volt mondható mindegyik fiú, igaz, olyan is akadt közöttük, aki teljesen más pálya felé vette az irányt.

Az NKOTB legfiatalabb tagja, a most már 35 esztendős Joey McIntyre szólóalbumokat adott ki, és sokat volt látható a Broadway színpadán. Donnie Wahlberg - aki a színész Mark Wahlberg bátyja - szintén Hollywood felé vette az irányt: az HBO több Emmy-díjjal is kitüntetett sorozatában, Az elit alakulat-ban kapott főszerepet, de az NBC Boomtown-jában is vagy épp A hatodik érzék című filmben is viszontláthattuk. Az együttes egyik meghatározó énekesének számító Jordan Knight zenei szólókarrierét építgette kisebb-nagyobb sikerrel, míg Danny Wood többgyermekes apaként zenei producerként dolgozgatott. Egyedüli pályaelhagyónak Jordan bátyja, a már 40 esztendős Jonathan Knight tekinthető, aki az ingatlanszakmában találta meg a helyét: elvégezte a műszaki egyetemet, és egy jól menő bostoni ingatlanos cég vezetője és tulajdonosa lett.

Az NKOTB összesen hat lemezt jelentetett meg, melyek közül a legnagyobb sikernek a Step By Step című korong bizonyult. Több mint 70 millió albumot adtak el világszerte, és közel 1 milliárd dollárt kerestek az évek során. Öt platinalemez, tíz top10-es sláger, öt No.1. kislemez fűződik nevükhöz az Egyesült Államokban, de Európában is hasonló népszerűségnek örvendtek. A zenekar aztán 1991-től lejtmenetbe került, az új divatirányzatok háttérbe szorították a jóképű fiúcsapatot. Az 1994-es Face The Music című nagylemezükkel elég nagyot buktak, s ekkor döntöttek úgy, hogy abbahagyják. Most, tizennégy évvel később kiderül, hogy mire lesznek még képesek, kiket tudnak majd megszólítani.