Drágulhatnak a támogatott lakáshitelek

Vágólapra másolva!
Megnövekedhetnek a támogatott lakáshitelek kamatai, egy kormányrendelet ugyanis az állampapírok hozamához igazítja a támogatott forinthitelek kamatplafonját - írja a Világgazdaság. Amennyiben az állampapírok hozama tartósan 9-10 százalék környékén marad, a bankok akár 8,5-9 százalékig is emelhetik a lakáshitel-kamatokat a jelenlegi 6 százalék körüli szintről.
Vágólapra másolva!

A hitelintézetek egy része élt is lehetőséggel, és az emelkedő kamatszintekhez igazította a támogatott lakáshitelek kondícióit, mások viszont évek óta nem változtattak a hitelkamatokon. A szigorítás egyébként egyre kevesebb ügyfelet érint, mert a devizahitelek népszerűsége jócskán nagyobb a támogatott forinthitelekénél. Pedig új lakás vásárlása vagy építése esetén a támogatott forinthitelek törlesztőrészlete a svájci frank alapú hitelekénél is alacsonyabb lehet, emellett árfolyamkockázattal sem kell számolnia az ügyfélnek, a kamatszintet pedig akár öt-tíz évre is rögzítheti.

Néhány évvel ezelőtt még jóval többen igényeltek támogatott forinthiteleket. Azokat sem fenyegeti azonban veszély, akik 2003. december 22-e előtt vettek föl ezt a fajta lakáshitelt. Megmarad ugyanis a régi, 6 százalékos kamatplafon azoknak a lakáshitelénél, akik 2003. június 16. előtt vették föl kölcsöneiket, és nem változik a második támogatási rendbe tartozó, 2003. június 17. és december 22. között eladósodott ügyfélkör kamatplafonja sem. Náluk új lakás vásárlása esetén 5 százalékos, használt lakásnál 6 százalékos a limit. Csak azoknak az ügyfeleknek a törlesztőrészlete emelkedhet, akik annak idején még ennél is kedvezőbb feltételekkel vették föl a hiteleiket.

Aggódniuk azoknak lehet, akiknek december 22-e után fordul majd a hitelük, az ilyen kölcsönök kamatait ugyanis már az állampapír-hozamokhoz igazítják a bankok, és ha ezek kamatszintje az év végére emelkedni fog, nem kizárt, hogy az ügyfeleknek az új esztendőben magasabb törlesztő-részleteket kell majd fizetniük - írja a Világgazdaság.