Kapósak a közgazdász pályakezdők

Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődött és még ma is tart a Budapesti Corvinus Egyetem kétnapos tavaszi állásbörzéje. Száztíz cég kínál szakmai gyakorlatot és teljes munkaidős pályakezdő pozíciókat az álláskereső fiataloknak. A fiatal közgazdászok optimisták elhelyezkedési esélyeiket illetően és a fizetés is kecsegtető: bruttó 180-300 ezer forint között kínálnak.
Vágólapra másolva!

Már a kétnapos állásbörze első napján nagy érdeklődést tapasztaltunk. Egyes folyosószakaszokon szinte lépni sem lehetett a sok látogatótól. Igaz, a rossz nyelvek szerint ebben néhány vállalat promóciós céllal osztott jégkrémjei, üdítői és cukorkái is aktív szerepet játszottak...

A feltételezést egy egyetemista gondolatmenete is erősíti, aki félig-meddig viccesen bevallja: először ott kezdi az állásvadászatot, ahol némi reklámajándékot is kap pluszban. "Egy zacskós leves, egy CV-leadás" - fogalmaz lényegre törően. Mindez az egyik könyvvizsgáló-tanácsadó iroda cégképviselője szerint szemléletmódot is takar. "A közgazdasági egyetemen végzők jól tudják: végzettségükkel, pénzügyesként, 1-2 nyelv magas szintű ismeretével még mindig kapósak a munkaerőpiacon. Így a végzés előtti pár hónapban inkább jó bulinak fogják fel a karriervadászatot, mondván: úgyis hamar rájuk talál majd a legmegfelelőbb ajánlat" - fogalmazott. Ezt egy idén végzős lány is megerősítette. "Nem aggódom az elhelyezkedés miatt: gazdaságmatematikus elemző közgazdászként fogok diplomázni, a szak első végzősei között. Ezt a végzettséget a bankok, biztosítótársaságok már nagyon keresik- eddig legalább 7-8 helyen kapva-kaptak az önéletrajzom után, szóval nem lesz gond." Találkoztunk szkeptikusabb álláskeresőkkel is, akik több hónapos, nehéz állásvadászattal számolnak.

Ennyit lehet keresni

Bár a cégek szigorúan szakmai titokként őrzik a pályakezdőknek kínált béreket, azért némi utánakérdezéssel lehet tájékozódni. Frissdiplomás közgazdászként a vállalati szférában a viszonylag alacsonynak számító bruttó 180 ezres kezdő fizetéstől akár bruttó 300 ezerig is felkúszik bér. Utóbbit a több nyelvet beszélők, vagy a presztízscégeknél dolgozók kapják. Szintén általános tapasztalat: a gyakornoki pozíciók szinte mindegyike minimálbért fizet a programok hónapjai alatt. Igaz, a pénzügyesek kezdő bérei sem nagyon emelkedtek az utóbbi két-három évben, amikor hasonló feltételekkel kínáltak pozíciókat. Egy könyvvizsgáló-tanácsadó cég képviselőjétől megtudtuk: bruttó 180-200 ezerről indulva keresnek a börzén kezdő könyvvizsgáló vagy adótanácsadó asszisztenst. Emellett egyre több bank keres pay roll analyst és ügyfélszolgálatos munkatársakat, jellemzően bruttó 200 ezer forint induló bérrel, ami pozíciótól függően, kiemelkedő jelöltek esetén akár 300 ezerre is felmehet. A biztosítótársaságoknál keresettnek számító aktuárius végzettség havi bruttó 260 ezer forintot ér, pénzügyi-számviteli területre pályázóként szintén bruttó 240-260 ezer forint körüli kezdő bér érhető el. A könyvelők és a pénzügyi asszisztensek bruttó 240 ezer, a kontrolling területén állást keresők jellemzően bruttó 200-220 ezer forint körüli kezdőbérrel startolnak.

Az angol nyelvű cv-k rosszak

Az önéletrajz és a nyelvtudás is sarkalatos téma a kiállítók között: a cégek többsége ebből angol nyelvűt is kér, ám a tapasztalatok szerint a pályázók alig 30 százaléka felel meg a kritériumoknak. Rengeteg a tagolatlan, a fotó nélkül küldött vagy a pályázót nyaralás, bulizás közben ábrázoló fotó, "ami azért sokat elárul egy-egy jelentkezőkről"- tette hozzá az egyik könyvvizsgáló cég személyügyi munkatársa. Bár a Karrier Expo tegnap kezdődött, még nem késő kilátogatni a helyszínre: a rendezvény ma délutánig várja az érdeklődőket...

Takács Gabriella