Kiegyezett a BSA két nagyvállalattal

Vágólapra másolva!
A BSA a napokban peren kívüli egyezséget kötött két olyan vállalattal, amelyek jelentős értékben használtak illegális szoftvereket.
Vágólapra másolva!

Egyezséget kötött a BSA egy jelentős kelet-magyarországi iparvállalat és egy országos élelmiszer kiskereskedelmi lánccal, melynek keretében összesen 8,6 millió forint kártérítést fizettek a BSA-nak, továbbá több millió forint értékben pótlólagosan megvásárolta a korábban nem tiszta forrásból használt szoftvereket. A megállapodás része volt az is, hogy az érintett vállalatok nevét a BSA nem hozza nyilvánosságra.

A két vállalat ugyan a polgári peres eljárást megúszta a megállapodással, a büntetőeljárást nem. A BSA ugyanis évekkel ezelőtt tett feljelentést, melynek eredményeként a rendőrség, illetve a vám- és pénzügyőrség razziákat tartott a vállalatok épületeiben és lefoglalta azok informatikai vagyontárgyait. A házkutatások során illegális szoftverek után kutatva átvizsgálták a vállalat összes személyi számítógépét, és az illegális szoftverhasználattal érintett számítógépeket lefoglalták.

A büntetőeljárás továbbfolyik a két vállalattal szemben, de a kártérítést ezzel a megállapodással letudták. Az eset érdekessége egyébként, hogy a büntetőeljárás hét évvel ezelőtt indult, de még elsőfokú ítélet sem született.