Olcsóbbodnak a spanyol ingatlanok

Vágólapra másolva!
Tíz év óta először esett tavaly az ingatlanok ára - reálértéken számolva - a magyarok által is kedvelt befektetési célpontnak számító Spanyolországban - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az átlagár ugyan 4 százalékkal emelkedett, de az infláció 4,5 százalékos volt, ami 13 éve a legmagasabb. Emellett 36 százalékkal kevesebb használt és 15 százalékkal kevesebb újonnan épült ingatlant sikerült eladni, mint az előző évben. A tavalyi negyedik negyedévben éves összehasonlításban 20 százalékkal kevesebb ház építését kezdték meg.

A tendencia idén is folytatódik - az első negyedév már csak 3,8 százalékos árnövekedést hozott változatlan inflációs szint mellett, vagyis reálértékben még nagyobb volt az értékcsökkenés. Mindez sokként hat mind az építőkre, mind a lakástulajdonosokra, hiszen az elmúlt egy évtized folyamatos fellendülése nyomán megháromszorozódtak az ingatlanárak.

A kormány bízik benne, hogy az ingatlanárak az inflációs szint körül fognak stabilizálódni. Ennek előmozdítása érdekében ösztönző csomagot állít össze, amely adókedvezmények mellett segítséget nyújtana az építőipari munkásoknak új állást találni más szektorban. Az ingatlantulajdonosok egyre nehezebben tudják törleszteni jelzáloghitelüket, ahogy a Spanyolországban meghatározó Euribor bankközi hitelkamat egyre emelkedik. A jegybank adatai szerint februárban 10 százalékkal emelkedett a hitelüket nem törlesztők száma - írja a Napi Gazdaság.