Zombivadász szoftver a Microsofttól

Vágólapra másolva!
A kiberbűnözők által távirányított, kártevőkkel fertőzött PC-kből álló hálózatok ellen a szoftvercég szoftveres szuperfegyvert dolgozott ki, amelynek még a nevét sem árulják el.
Vágólapra másolva!

Olyan speciális alkalmazást bocsátott az amerikai hatóságok részére a Microsoft, amely a vírusokkal fertőzött, többnyire otthoni PC-kből álló, távirányítással komoly támadásokra, spamküldésre használható, ún. botnetek elleni harcban nyújt segítséget - számolt be a PC World.

Az alkalmazás statisztikai adatokat gyűjt be a Windows Update rendszeren keresztül mintegy 450 millió felhasználó PC-jére továbbított, de manuálisan is letölthető ingyenes segédprogramjából, a magyar nevén Rosszindulatú szoftvert eltávolító eszköz-ből, amelyet az újabb Windows-telepítőkkel már együtt szállítanak.

Mint a PC World cikkéből kiderül, a szoftvercég nem sok információt publikált a botnetvadász alkalmazásról, indoklása szerint azért, mert a legkisebb információmorzsa kiszivárogtatása is az online bűnözők malmára hajtja a vizet. A cikk szerint a hatóságok rendelkezésére bocsátott szoftverrel a szakértők pontosabb képet kaphatnak a világhálón működő zombigép-hálózatokról, s azok működési módjáról is. A botnetek veszélyessége abban rejlik, hogy bár leginkább egyszerű otthoni PC-kből állnak, egy ilyen online módon távirányítható virtuális sereg számítógépek százezreit is magában foglalhatja, amelyek együttes erővel komoly támadások végrehajtására képesek, nagyobb webhelyeket is képesek megbénítani.

A lap értesülései szerint a botnetvadász alkalmazást már használta már az idén a kanadai rendőrség egy olyan zombigép-hálózat működtetőinek lefüleléséhez, amelyhez a világ 110 országából közel félmillió fertőzött PC csatlakozott. A Microsoft technológiája ugyanis lehetővé tette a hálózat elemzését, így a szakértők képesek voltak kideríteni, milyen IP-címekről vezérlik a hálózatot a működtetők.