Több a pénz a befektetési alapokban

Vágólapra másolva!
Az első negyedév végén összesen 6 251 milliárd forint vagyont kezeltek a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai - közölte a szövetség szerdán.
Vágólapra másolva!

Az összvagyonon belül a befektetési alapok vagyona 3 145 milliárd forint, az alapokon kívül kezelt vagyon 3 106 milliárd forint volt 2008. március végén.

A jelentés megjegyzi, hogy a vagyonkezelt vagyon egy része befektetési alapokban van, így átfedés jelentkezik a két kezelt vagyonkör között. Továbbá egyes befektetési alapok portfóliójában is találhatóak más alapok befektetési jegyei. E duplikációkat figyelmen kívül hagyva a nettó vagyon a befektetési alapok esetében 2.919 milliárd forint, míg az együttes vagyon esetében 5.708 milliárd forint.

Az alapokon kívül kezelt vagyon 9,1 százalékkal csökkent az első negyedévben, a befektetési alapok vagyona pedig 1,4 százalékkal mérséklődött.

Az alapokon kívüli vagyon jelentős csökkenését az okozta, hogy az egyik tag vagyonkezelési tevékenysége megszűnt, és az általa kezelt vagyon Bamosz-körön kívülre került.

A vagyonkezelt vagyonon belül a legnagyobb kört a pénztári vagyonok, elsősorban a magánnyugdíjpénztárak számára kezelt vagyonok alkotják. Ezek a teljes kezelt vagyon 59,7 százalékát teszik ki, értékük az első negyedév végén 1.856 milliárd forint volt.

A 969 milliárd forintnyi biztosítói vagyon 31,2 százalékos részarányt képvisel az alapokon kívül kezelt vagyonból. A biztosítói vagyonon belül mintegy 404 milliárd forintot a unit-linked termékek tesznek ki.

A maradék 9,1 százalékot az egyéb kezelt vagyonok teszik ki, ezek értéke 281 milliárd forint volt az első negyedév végén.

A kezelt vagyon 60,1 százaléka belföldi állampapírokban és kincstárjegyekben van, 19,1 százaléka külföldi részvényekben, 7,4 százaléka hazai részvényekben, 21,3 százaléka befektetési jegyekben, az ingatlanok aránya pedig 0,9 százalékot képvisel.

Az első negyedévben a vagyonkezelt vagyonon belül összességében a hazai részvények aránya csökkent, a külföldi részvények és a befektetési jegyek aránya pedig nőtt.