Vágólapra másolva!
A Cinema City IMAX mozijában már látható Az űrállomás 3D című film, amelyen a nézők térhatású felvételeken élvezhetik az űrbeli látványt. Megnéztük mi is.
Vágólapra másolva!

Az űrállomás 3D című film a 350 kilométer magas Föld körüli pályán keringő Nemzetközi Űrállomást (ISS), annak építését mutatja be. Bepillanthatunk az űrállomáson zajló munkába, és szinte ahhoz hasonló élményeket élhetünk át, mint a fent dolgozó asztronauták.

Valóban úgy érezheti a néző, mintha a Föld körüli pályán keringene. Felülnézetből láthatók a felhők, a tengerpartok, és a széles vászon révén az űrállomás jelentős része egyszerre áttekinthető - bár a forgatás idején az ISS még messze nem érte el mai kiépítettségét. Megnézhetjük a modulok belső tereit, az űrhajósok mindennapjait. Láthatjuk, mennyiben más az étkezés, az alvás és a testedzés a súlytalanságban.

Forrás: Cinema City, IMAX

Pillanatkép a filmből: a Nemzetközi Űrállomás kiépítésének kezdetén (Cinema City, IMAX)

Szakmai szempontból hiteles a film, azonban nem mindig a szaknyelvet, a magyar űrkutatási irodalomban bevett terminológiát használja. Egyetlen komoly hibájaként az amerikai rendezők tudományos szempontból hiányos munkája róható fel. Nincs egyetlen ábra, amely szemléltetné az űrállomás keringési magasságának és a Föld méretének arányát, nem magyarázzák meg a súlytalanság fizikai hátterét, nem mutatják be a világűr vákuumának, sugárzási környezetének sokrétű hatásait, az űrállomáson használt életfenntartó rendszerek működését.

Ám most talán nem is ez a lényeg. Egyszerűen jó megnézni a filmet, amely látványosan érzékelteti az űrállomás és a Föld körüli térség megjelenését, hangulatát. Minden korosztálynak maradandó élményt nyújt, és sokak érdeklődését felkeltheti az űrkutatás, illetve a kapcsolódó tudományterületek iránt. Ugyanakkor, ha pedagógusok diákokkal tekintik meg a műsort (amit a magyar szervezők helyesen ajánlanak is), a mozit követően érdemes egy rövid "tanórát" is beiktatni, és elmagyarázni a világűr, a súlytalanság és az űrállomás működésének alapvető fizikai hátterét, hiszen az számtalan ponton kapcsolódik az általános- és főleg a középiskolai tananyaghoz.

A műsor 2008. május 8-ától a Cinema City IMAX mozijában tekinthető meg az Aréna Plázában.

Részlet a filmből