Nyitáskor erősödött a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 50,24 pontos emelkedéssel, 23.338,31 ponton nyitott szerdán, ami az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 0,22 százalékos erősödés.
Vágólapra másolva!

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője szerint a BÉT-en továbbra is alacsony lesz a forgalom, nyitásban és délelőtt a kereskedés szűk sávban mozoghat, ezen belül a kisebb erősödésnek és a gyengülésnek is hasonló az esélye. A nemzetközi piacok is vegyesen zártak - tette hozzá.

Délután az amerikai inflációs adatra figyelnek a piacok, de meghatározhatja az indexek alakulását az olajár változása is. További rekordszintet elérő olajár hatására gyengülhetnek az indexek, míg ellenkező esetben enyhülhet a nyomás a részvénypiacokon - mondta.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a forint várható árfolyam alakulását illetően a szlovák koronát mozgató spekulációt tartotta meghatározónak. Elmondta, hogy az elmúlt napokban - miután Szlovákia zöld utat kapott az euró bevezetésére - felerősödött a spekuláció a szlovák korona átváltási árfolyamával összefüggésben. A forint a régiós valutákkal együtt erősödött, árfolyama szerdán stabilizálódni látszik.

A szerdán nyilvánosságra kerülő magyar inflációs adat hatással lehet a forintra, a várakozásokat meghaladó érték erősítheti a kamatemelési várakozásokat, ami további forint erősödéssel járhat - tette hozzá.

Erősödött Nyugat-Európa is

Szerda reggel a nyugat-európai részvénypiacok erősödéssel kezdtek, a mutatókat elsősorban a bankok és bányaipari cégek húzták felfelé, s hozzájárult az erősödéshez az EADS nyugat-európai repülőgépgyártó konzorcium is, amely erőteljes profitnövekedésről számolt be.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,56 százalékkal 1353,68 pontra emelkedett.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,54 százalékkal nőtt nyitáskor, majd nagyjából fél óra múlva 0,01 százalék volt a nyeresége.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 is 0,54 százalékkal erősödött nyitáskor, később 0,34 százalékos emelkedésnél járt.

A banki szektorban a nyertesek listáját a BNP Paribas vezette 2,2 százalékos emelkedéssel a vártnál jobb eredményeknek köszönhetően. Az UniCredit 0,8 százalékkal, az UBS 0,6 százalékkal drágult. Az EADS 7 százalékkal emelkedett.

A bányavállalatok közül a BHP Billiton 4,4 százalékkal drágult arra a hírre, hogy a cégben kínaiak terveznek részesedést vásárolni, az Xstrata 2,5 százalékkal, a Rio Tinto 1,9 százalékkal nőtt.