A világ legkisebb helikoptere tiszteleg Vinciben Leonardo előtt

Vágólapra másolva!
Leonardo da Vinci szülővárosában, Vinciben kíván - repülve - tisztelegni a nagy művész és feltaláló előtt a világ legkisebb helikopterének japán feltalálója május 25-én.
Vágólapra másolva!

A 75 éves Janagiszava Gennai, a világ legkisebb helikopterének tervezője várhatóan május 25-én fog Leonardo da Vinci Firenze-környéki szülőhelyén repülni az új modellel, így tiszteleg majd az olasz mester eredeti találmánya előtt. Gennai-t a zseniális reneszánsz alkotó "függőleges csavar" néven ismert, a földről merőlegesen felemelkedő szerkezetet felvázoló tervrajza ihlette a maga gépezetének létrehozására.

Forrás: MTI/AP/Gen Corporation

A GEN H-4 elnevezésű együléses helikopterrel, a Gen Corporation fejlesztésével próbarepülést végez a cég egyik alkalmazottja a Japán középső részén fekvő Macumotóban 2008. május 15-én

A 75 kilós repülő szerkezetet februárban ismerte el a Guinness Rekordok Könyvének szerkesztősége "a világ legkisebb helikopterének". Akárcsak Leonardo csavarjának, ennek sincs farokrésze, maximális sebessége pedig alig 50 kilométer. "Úgy érzem, hogy egy elődömet köszöntöm majd ott. Remélem, Leonardo da Vinci elégedett lenne" - mondta a japán feltaláló.