748 küldött szavaz újra az SZDSZ-elnökről

Vágólapra másolva!
748 SZDSZ-es küldött szavazhat a júniusi tisztújító közgyűlésen. A párt azért ismétli meg az elnökválasztást, mert tavaly álküldöttek is voksoltak.
Vágólapra másolva!

A küldöttállítás és mandátumvizsgálat után 748 küldött vehet részt az SZDSZ június 7-i rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen - közölte a párt országos tanácsának szombati fővárosi ülését követően Gulyás József, a párt országos tanácsának elnöke. A küldöttek közül 604-et most választottak meg, 144-en pedig alanyi jogon vesznek részt a küldöttgyűlésen.

A sajtótájékoztatón részt vevő Kóka János pártelnök szerint az ülésen a felszólalók közül mindenki az önálló, független, saját jogán politizáló SZDSZ mellett tette le a voksát. Emellett csaknem minden felszólalásban szerepelt a liberális gazdaságpolitika szükségessége. A költségvetésről Kóka azt mondta, kemény, határozott és nyilvános feltételeket szabnak ahhoz, hogy egyáltalán megfontolják megszavazását. A legfontosabb feltételként az adócsökkentést jelölte meg. Kóka szerint megnőtt az SZDSZ súlya a parlamentben, ezért lehetőségük van rá, hogy sikerre vigyék az adóreform, a közteherviselési reform és az adócsökkentés melletti elkötelezettségüket.

Az SZDSZ-nél azért lesz tisztújító közgyűlés, mert kiderült, hogy álküldettek szavaztak a párt tavalyi elnökválasztásán. A botrány komoly belháborút robbantott ki a pártban, amely csak a koalíciós válság, és az MSZP-SZDSZ kormány felbomlása nyomán csitult.