Vádemelés az EADS társelnöke ellen

Vágólapra másolva!
Bennfentes kereskedelem miatt előzetesen vádat emelt Noel Forgeard, a nyugat-európai EADS konszern volt francia társelnöke ellen két vizsgálóbíró csütörtök éjjel.
Vágólapra másolva!

Két napig tartottak a párizsi kihallgatások, amelyek után Forgeard csak jelentős óvadék ellenében távozhatott. Ügyvédje közölte, hogy az előzetes vádemelés még nem bizonyítja a bűnösséget, és Forgeard továbbra is tagadja a bennfentesség vádját.

A gyanú szerint Forgeard belső információk birtokában - csakúgy mint az EADS és az Airbus 16 másik vezetője - jelentős pénzügyi haszonnal adta el EADS-részvényeit 2005 novemberében és 2006 márciusában. A részvények értékesítéséből 4,3 millió eurós bevétele keletkezett Forgeard-nak.

Ha bíróság elé állítják és bebizonyosodik, hogy valóban bennfentes kereskedelmet folytatott, a 61 éves üzletembert akár kétéves börtönbüntetéssel és a haszon tízszeresének megfelelő pénzbírsággal is sújthatják.

A francia pénzügyi felügyelet (AMF) tavaly ősszel vádolta meg masszív bennfentes kereskedéssel az EADS légi-, űr- és védelmi konzorcium teljes vezetőségét, és jelentését átnyújtotta a párizsi ügyészségnek. A jelentés szerint a bennfentes személyek azelőtt, hogy az EADS nehézségei nyilvánosságra kerültek volna, eladták részvényeiket. A cégnél 2006. júniusban jelentették be hivatalosan, hogy főleg az Airbus A380-as óriásgép gyártási késedelme miatt jelentős veszteségek várhatók. Az EADS-részvények árfolyama a hivatalos bejelentés után meredeken esett.