Úton a lengyelek az euró felé

Vágólapra másolva!
Elsőrendű szinten megerősítette a lengyel szuverén adósságot hétfőn a Fitch Ratings, amely szerint nem zárható ki a négy éven belüli lengyel euróövezeti csatlakozás.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő bejelentése szerint a megerősítés a stabil kilátással nyilvántartott, hosszú futamú "A mínusz" szuverén devizaadós-osztályzatra, valamint a helyi valutában kiadott, hosszú lejáratú kötelezettségek szintén stabil "A" besorolására, és a rövid futamú "F-2" osztályzatra vonatkozik.

A lengyel besorolási országplafon magasan elsőrendű "AA mínusz"; ez a lengyel piacon jelenlévő kereskedelmi adósság-kibocsátók felső besorolási korlátja.

A megerősítéshez fűzött elemzésében a Fitch kiemelte, hogy a lengyel gazdaság átlagos éves növekedési üteme 2003 óta 5 százalék felett van, aminek révén közeledik az egy főre jutó jövedelemszint az "A" kategóriás szuverén adósok középértékéhez.

A gyors növekedés javítja a pénzügyi mutatókat: tavaly a GDP-arányos államháztartási hiány 2 százalékra - egy évtizedes mélypontra - csökkent az előző évi 3,8 százalékról, a kormányadósság 2007 végén 45 százalék volt a 2006-ban mért 48 százalék után, áll a Fitch Ratings hétfői londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint ha a jelenlegi lengyel kormány "ambiciózus" társadalombiztosítási reformtervei, közszféra-csökkentési és privatizáció-gyorsítási elképzelései teljesülnek, és az inflációt is sikerül visszaterelni a cél felé, az javíthatja a 2012-es lengyel euróövezeti csatlakozás kilátásait.

Mivel azonban a kormánynak egy ellenséges államfővel kell szembenéznie, és a kisebbik koalíciós pártra is tekintettel kell lennie, jelentős bizonytalanság övezi a gazdaságpolitikai programot, áll az elemzésben.

Az idei év elején - kevesebb mint egy évvel Lengyelország hitelképességének elsőrendű kategóriába sorolása után - további felminősítést valószínűsítő pozitív kilátást adott a nála is "A mínusz" szintű, hosszú futamú lengyel szuverén devizaadós-osztályzatra egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's, szintén arra hivatkozva, hogy a jelenlegi kormány jobb klímát teremtett a költségvetési és szerkezeti reformokhoz, és Lengyelország négy éven belül az euróövezet tagja lehet.

A közép-európai négyek közül Lengyelország, Csehország és Szlovákia mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél - S&P, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - az elsőrendű "A" sávban van.

Magyarországot a Standard & Poor's és a Fitch 2006-ban a közepes befektetői "BBB plusz" szintre sorolta át, a Moody's azonban - szintén egy fokozatnyi rontás után - továbbra is elsőrendű, "A2"-es besorolást tart érvényben a magyar adósságra.

Az S&P a márciusi magyarországi népszavazás után leminősítést valószínűsítő negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra.