Milliárdos ipari kémkedést lepleztek le a vámosok

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették egy budapesti egészségügyi vállalkozás két volt vezető beosztású dolgozóját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a cégtől ellopott üzleti titkokat el akarták adni - közölte több napilap. Az egyik gyanúsítottat a ferihegyi reptéren fogták el, amikor fel akart szállni az Oroszországba tartó gépre, ahol a gyanú szerint értékesíteni akarta az információkat.
Vágólapra másolva!

Négymilliárdos ipari kémkedés gyanújával nyomoz a Vám- és Pénzügyőrség - számolt be több napilap. A történtekről a HavariaPress adott hírt elsőként, de az információkat megerősítette a VPOP szóvivője is több lapnak.

A nyomozók május 22-én, a ferihegyi reptéren vették őrizetbe egy diagnosztikumokat gyártó és fejlesztő budapesti cég volt minőségügyi vezetőjét - írja a Népszabadság, amely a vállalkozás nevét nem említi. A hatóságok szerint a gyanúsított Oroszországba tartott, hogy ott eladja egy cégnek a korábbi munkaadója üzleti titkait. A nyomozók az egykori minőségügyi vezető egyik volt kollégáját is őrizetbe vették, aki a lap szerint műszaki igazgatóként dolgozott a budapesti cégnél.

A két alkalmazott nagyjából egy időben mondott fel idén év elején a társaságnál. A cég számára akkor lettek gyanúsak, amikor kiderült, hogy az egykori műszaki igazgató egy konkurens vállalat képviseletében bizalmas találkozót kért egy orosz partnertől - írja a Népszabadság.

A budapesti cég ezt követően elemezte számítógépes rendszerét, és kiderült, hogy a műszaki igazgató 2007 decembere óta mintegy tízezer adatfájlt mentett ki a saját laptopjára és más adathordozókra - számolt be a lap, amely szerint a letöltött adatok ipari és üzleti titkokat, gyártástechnológiai leírásokat, fejlesztéseket, szabadalmi oltalom alatt álló gyártási információkat tartalmaztak.

A hatóságok gyanúja szerint ezeket az információkat akarta Oroszországban értékesíteni a reptéren őrizetbe vett egykori minőségügyi vezető. A Népszabadság szerint a budapesti céget az elsődleges információk alapján legkevesebb négymilliárd forint vagyoni hátrány érte volna, ha volt dolgozójuknak sikerül elhagynia az országot.