Spacey Unmasked: Kevin Spacey dokumentumfilmben reagál az őt ért újabb vádakra

Kevin Spacey, Spacey Unmasked
Kevin Spacey, Spacey Unmasked
Vágólapra másolva!
A híres színész egy új, felkavaró dokumentumfilmmel tér vissza, melyben reagált az őt ért szexuális zaklatással kapcsolatos korábbi és új vádakra egyaránt, és a Channel 4 csatorna tűzi műsorra. A Spacey Unmasked már megjelenése előtt nagy figyelmet kapott, ugyanis sokan úgy gondolják, képes lesz gyökeresen megváltoztatni a szexuális erőszak általános megítélését, és a MeToo Mozgalom eddigi felfogását, valamint jobban felnyitni a férfiak szemét is ebben a témában. Kevin Spacey személyes érdeke, hogy beszéljen az elmúlt évekről, hiszen derékba törték karrierjét az őt ért vádak, így már nincs veszítenivalója. A színész néhány részletet elárult arról, mire számíthatnak azok, akik megnézik a kétrészes dokumentumfilmet, amiben - legalábbis ő ezt állítja - őszintén beszél arról, mi történt valójában.
Vágólapra másolva!

Szinte mindenki hallott már a filmsztár, Kevin Spacey ellen felhozott súlyos vádakról, melyeket férfiak fogalmaztak meg ellene. A botránya 2001-2013 között zajlott és fontos eleme volt a MeToo Mozgalomnak, hiszen sokáig túlnyomó többségében nők jelentettek szexuális bántalmazással kapcsolatos eseteket férfiak ellen, mert a férfiak állítólag féltek a homofób vádaktól és későbbi megítélésüktől. Épp ezért számítanak a Spacey Unmasked dokumentumfilm miatt egy jelentős változásra a készítők és a színész egyaránt, hogy megváltozik az általános felfogás, valamint a férfiak hozzáállása is a szexuális erőszak fogalmáról.

Kevin Spacey, Spacey Unmasked
Kevin Spacey a Spacey Unmasked dokumentumfilmben vág vissza. A színész 2001 óta küzd a bíróságon az igazáért
Fotó: MTI/EPA/The Inquirer and Mirror/Nicole Harnishfeger

Spacey Unmasked: Kevin Spacey visszavág

Az amerikai filmsztár karrierjét teljesen tönkretették az ellene felhozott vádak, a Netflix is úgy döntött, hogy sikeres sorozata a Kátyavár (House of Cards) utolsó évadában sem szerepelhet, annak ellenére, hogy ő volt a főszereplője - kirúgták a szexuális bántalmazás vádja miatt, mielőtt még bármilyen ítélet született volna. Később a színész számára kedvező ítélet született több alkalommal is, ugyanis először egy New York-i bíróság mentette fel 2022-ben, majd egy évvel később a londoni esküdtszék is ártatlannak találta az ellene felhozott 12 vádpontban.

Kevin Spacey, Spacey Unmasked
Kevin Spacey újabb vádakra reagál az új dokumentumfilmben, mely a Spacey Unmasked címet viseli
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Mégsem csillapodnak a kedélyek a szexuális erőszak vádja miatt az Oscar-díjas színész körül. Kevin Spacey ezért úgy döntött, hogy a Spacey Unmasked dokumentumfilmben tisztázza a nevét és a történteket, mellyel, azt mondja, segíteni szeretne a hasonló helyzetben lévő férfiakon. Kevin Spacey hamarosan a Channel 4 csatornán látható műsorban vág vissza az ellene felhozott legújabb vádakra. A csatorna vezetője reméli, hogy a műsor segítségével megteremtheti a valódi MeToo-pillanatot a férfiak számára is az Oscar-díjas színészről szóló kétrészes show-val – írja a The Guardian.

Spacey Unmasked, Kártyvár, Kevin Spacey
Kevin Spaceyt a sikeres Kártyvár című sorozatból is száműzte a Netflix, az utolsó évadban már nem térhetett vissza
Fotó: Netflix

 

Kevin Spacey visszatér: az új dokumentumfilmben kiderül az igazság?

A Spacey Unmasked egy felkavaró és érzelmes dokumentumfilm, melyben tíz férfivel készült interjúkat is bemutatnak, akik az Oscar-díjas színésszel kapcsolatos élményeikről is megszólaltak. Vannak köztük statiszták, tengerészgyalogosok, sportolók, akik helytelen viselkedéssel és szexuális erőszak vádjával szembesítik Kevin Spaceyt. A kétrészes dokumentumfilm 1976-tól egészen 2013-ig dolgozza fel a filmsztár életútját az interjúkon keresztül, a Chanel 4 csatorna vezetője azt reméli, hogy a műsor több kérdésre is választ tud adni, mint a "megtette vagy nem" kérdések - legalábbis a hivatalos magyarázat ez, a nyilvánvaló valós cél persze a magas nézettség és a nagy bevétel.

Spacey Unmasked, Kártyvár, Kevin Spacey
Kevin Spacey a Kártyvárban Robin Wrighttal
Fotó: Netflix


 

Haladunk előre. Az évtizedek során rengeteg műsort készítettem a nem megfelelő viselkedést elszenvedő nőkről, ezért nagyon érdekes volt ezen a projekten dolgozni. Úgy érzem, hogy ez egy #MeToo pillanat lehet a férfiak számára.

Sok mindent, amit 50 évvel ezelőtt tettek a nőkkel, még mindig megtesznek a férfiakkal, akik közül sokan úgy érzik, hogy ezt el kell tűrniük. A munkavállalók ma már tudják, hogy figyelniük kell az ilyen viselkedésre, de hajlamosak azt feltételezni, hogy egy nő lesz a veszélyeztetett” – fejtette ki Dorothy Byrne a csatorna vezetője, aki ezzel arra utalt, hogy szexuális bántalmazottként még mindig inkább a nőket azonosítja a társadalom, a férfiak hátrányos helyzetbe kerültek, hiszen rájuk ritkán gondolnak áldozatként. Ennek oka, hogy az általános felfogás még mindig homofób, hiszen sokan azt gondolják, a meleg férfiak eltűrik az ilyesféle erőszakos közeledést, míg azok, akik fel mernek szólalni a bántalmazás ellen azok valószínűleg szintén elítélik a melegeket, de ez Byrne szerint egyáltalán nem igaz.

A Spacey Unmasked dokumentumfilm május 13-án kerül műsorra a Chanel 4 csatornán, és természetesen maga a színész is megszólal a filmben és tisztázza az őt ért korábbi és új vádakat egyaránt. Kevin Spacey korábban egy interjúban már elárult egy-két részletet a film tartalmával kapcsolatban, és leszögezi, hogy sok dolgot elismer, amiben hibázott, de nem hajlandó a bántalmazással kapcsolatban bűnösnek vallani magát, hiszen ezek egyáltalán nem igazak, és több alkalommal fel is mentették őt ezek alól. Spacey kifejezetten hálás, hogy végre ő is lehetőséget kapott, hogy megszólaljon a témában, és többé nem marad szótlan, ha hasonló helyzetbe kerülne.

Spacey Unmasked, Kevin Spacey
Kevin Spacey a Spacey Unmasked dokumentumfilmben tisztázza az ellene felhozott szexuális erőszak vádjait
Fotó: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Wiktor Szymanowicz

Teljes felelősséget vállalok a múltbeli viselkedésemért és tetteimért, de nem tudok, és nem is fogok felelősséget vállalni vagy bocsánatot kérni senkitől, aki kitalált rólam dolgokat vagy eltúlzott történeteket mesélt rólam…

Valóban összejöttem néhány olyan férfival, akik azt hitték, hogy előrébb juthatnak a karrierjükben, ha kapcsolatba kerülnek velem... De ezt tisztázták velem, hiszen az egész csak a tervük része volt. Egy olyan tervé, amely mindig is kudarcra volt ítélve, mert én ebbe nem egyeztem bele”- mondta Kevin Spacey az interjúban, aki reméli, hogy a Spacey Unmasked végre tényleg tisztázza a nevét.