Tulajdonost vált az orosz ezüst

Vágólapra másolva!
A cseh PPF befektetési alap és két orosz üzletember, Alekszandr Nyeszisz és Alekaszandr Mamut vásárolta meg Szulejmán Kerimov részesedését Oroszország legnagyobb ezüstbánya-vállalatában. A Polymetal részvényeinek 68 százalékát szerezték meg a befektetők. A június 11-én lezárult ügylet értékét nem közölték.
Vágólapra másolva!

A leggazdagabb cseh üzletember, Petr Kellner ellenőrzése alatt működő PPF birtokába került a Polymetal 24,9 százaléka; Nyeszisznek - akinek testvére Vitalij, a Polymetal vezérigazgatója - 24 százalékos, Mamutnak 19,1 százalékos tulajdonész lett. A birtokába került részvényeket mindhárman az Aniketa Investments Ltd-tól vásárolták, e céget Kerimov irányítja.

A moszkvai és londoni tőzsdén is jegyzett Polymetal piaci tőkeértéke jelenleg 2,67 milliárd dollár. Árfolyama a moszkvai tőzsdén 5,5 százalékkal ugrott meg, miközben az ágazati index csak 1,3 százalékkal emelkedett. A Kommerszant gazdasági napilap szerint az ügylet értéke - a Polymetal egészét valamivel 3 milliárd dollár fölé árazva - mintegy 2,1 milliárd dollár.

A Polymetal lehetséges eladásáról már múlt hónapban is cikkeztek; múlt heti orosz újsághírek szerint Kerimov, az ország nyolcadik leggazdagabb embere orosz vállalatokban meglévő részesedéseit adta el, hogy tulajdonhoz juthasson olyan nyugati pénzintézetekben, mint a Deutsche Bank, a Morgan Stanley és a Credit Suisse.