Készül az iPhone 3G-re a pornóipar

Vágólapra másolva!
Csillogó nagy képernyő, gyors netkapcsolat, korlátlan adatcsomagok: az Apple csodatelefonjának új verziója kitűnően alkalmas felnőtt tartalmak fogyasztására.
Vágólapra másolva!

A Time magazin körkérdésére számos vezető pornószolgáltató válaszolt és mindnyájan készülnek a 3G-s netkapcsolattal és HSDPA-val szerelt érintőképernyős telefon megjelenésére. A Los Angeles-i Vivid képviselője szerint a mobilos pornóforgalom fele már így is iPhone-okról érkezik az általuk üzemeltetett oldalakra, ez a 2.0-s készülék bemutatásával várhatóan növekedni fog.

A nagy szolgáltatók mind új portálokban, speciálisan a telefon 480x320 pixel széles kijelzőjére tervezett oldalakban gondolkodnak. Egyes szolgáltatók a videók újravágásán gondolkodnak, mások úgy gondolják a sikert az egyszerű elérhetőség hozza, így indító ikonnal is kedveskednek a felhasználóknak.

A magazin arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a mobilos pornó eddig többnyire állóképekből, szövegekből esetleg valamiféle szextelefonból állt, az okostelefonokkal lehetségessé vált rövid videóklipeket is kiszolgálni az erotikára vágyó felhasználóknak. Az iPhone pedig a legpornóbarátabb készülék, legalűbbis ezt állítja a Sin City Entertainment szóvivője, Devan Cypher. Az állítást alátámaszthatja, hogy az Apple telefonján a Mac és Windows rendszerekről már ismert, gyors és szabványos Safari böngésző található meg, amely egyszerűvé teheti az iPhone-barát oldalak fejlesztését.

A pornóiparnak már csupán egy akadállyal kell megküzdenie, ez viszont maga az Apple, állapította meg a Time-ban megjelent elemző cikkében Jeremy Caplan. A cég hivatalos formában egészen biztosan nem fogja engedni a felnőtt tartalmat, pornográfiát közvetítő alkalmazások telepítését a készülékre így a külön chat programokra, nem browserben futó videós programokra vagy interaktívabb szoftverekre vágyóknak várniuk kell majd. Emellett a készülék alapszoftverében elérhető lesz az iPhone-t használó gyermekek szüleinek szánt szűrőrendszer, amely segítségével beállíthatják, milyen tartalmakhoz nem juthat hozzá csemetéjük. Bár a dedikált alkalmazások megjelenése időbe fog telni, az Apple szóvivőjének nyilatkozata szerint nem tesznek lépéseket az ellen, hogy a felhasználók a böngészőt felnőtt tartalmak elérésére használják.

Kate Sylvan, a Pink Visuals cég szóvivője még egy okra rámutatott, miért lehet sikeres a felnőtt tartalom az iPhone-on: a fizetős pornószolgáltatásokat igénybe vevő céges felhasználóknak ez a készülék az egyetlen módja a tartalomhoz való hozzájutásnak. Hiszen sem nyílt terminálokon, amelyekre bárki kémprogramot telepíthetett, sem pedig a céges rendszergazdák fennhatósága alatt álló vállalati laptopokon nem férhetnek hozzá az előfizetett anyagokhoz: marad a telefon.

Az iPhone 2.0 július 12-i megjelenésére valószínűleg feldúsúl a most is elérhető párszáz telefonra tervezett felnőtt oldal jelentette kínálat. Ezzel pedig a mobilokon is elkezdődik a felnőtt tartalmak, a szülőket segítő szűrőprogramok és a programokat kijátszani vágyók harca, ami a számítógépeken évtizedek óta tart.