Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szmogos városok jutnak az olimpia focistáinak

Vágólapra másolva!
Sanghajon, Csingdaón és Csinhuangdaón kívül még másik három kínai város készül a nyári olimpiai játékok rendezésére. A Dél-Kínai tenger partján fekvő Hong Kong, felhőkarcolóinak gyönyörű vonulatával és paradicsomi nyaralóhelyeinek sorával a lovas-számoknak ad majd otthont, Tianjin, a főváros tengeri kereskedelmét lebonyolító iparváros, hajdanán még szunnyadó halászfalu és a történelmi Shenyang a futball mérkőzéseknek lesz majd egy-egy helyszíne.
Vágólapra másolva!

Hong Kong

Kutatások szerint már 30 ezer évvel ezelőtt éltek emberek a mai Hong Kong területén és feltételezhetően só-kereskedelemmel foglalkoztak. A későbbi Kínához tartozó halászfalu a nyugat államai szemében egyre nagyobb érdeklődést keltett értékes kereskedelmi pozíciója kapcsán és az első ópiumháború után 1842-ben át is került brit fennhatóság alá. A második ópiumháborút lezáró szerződés 99 éves lízinget biztosított az angol koronának. A brit idők alatt a város óriási fejlődésen esett át, megalapították az első elektromos műveket, a riksákat felváltotta a villamos-, busz-, és vasúthálózat, repülőtereket építettek, meglapították az első bankot és az addigi keleti filozófiát felváltotta a nyugati oktatási rendszer. 1997-ben a város visszakerült Kínához, de 50 éves időtartamra önálló közigazgatást kapott. Hong Kong mára a világ egyik vezető pénzügyi központja, filmipara a soron következő India és Hollywood után, és a Dél-Kínai tenger partján sorakozó felhőkarcolóit a világ egyik leglenyűgözőbb városi sziluettjeként tartják számon. Nyüzsögnek a külföldiek - bevándorlók, üzletemberek, diákok és turisták - ennek köszönhetően mind az üzleti mind az éjszakai élet fontos részévé vált a város imázsának.

Hong Kong nagyon ellentétes város. Láthatunk paradicsomi öblöket és óriási kikötőket a sziget déli részén lévő nyaralóövezetben vagy a belvárosi felhőkarcolók tövében megmaradt bérházakat, ahol többtíz emelet magasságban lógnak a szárítókötélre teregetett ruhák, alattuk üzletemberek rohannak papucsban a csúcsforgalomban egy-egy pálcikára szúrt sültet rágcsálva. Itt található a világ egyik legnagyobb vízi élményparkja az Ocean Park is 870 ezer négyzetméteren, ahol az akváriumokon kívül obszervatóriumok, jól felszerelt laboratóriumok és oktató csoportok várják a látogatókat. A város jelenleg a Kínába áramló teljes külföldi tőke 33 százalékát termeli meg.

Forrás: [origo]

Az olimpia ideje alatt Hong Kong a lovas-számoknak ad majd otthont, három helyszínen világszínvonalú díjlovagló pályákon. Az arénák környékén kétszáz ló befogadására képes légkondicionált istállót építenek a versenyek kezdetére, emellett irodaépületet a menedzsment és VIP vendégek fogadására, valamint szálláshelyet a versenyzők részére. Tizenhárom homokos és füves gyakorlóhelyet alakítanak ki a szigeten a meglévő sportcsarnok és golfpályák környékén.

Tianjin

Tianjin Kína negyedik legnagyobb városa, Pekingtől körülbelül 150 km-re fekszik a Sárga-tenger partján. Fontos kikötőváros, és Peking ennek hiányában, sokszor támaszkodott a Tianjin adta kereskedelmi lehetőségekre. Tianjin ezt kihasználva nagy iparvárossá fejlődött, bár a nyugati koncessziós idők építészete kedves arcot ad a belvárosnak. 1858-tól több nyugati ország, közöttük az Osztrák-Magyar Monarchia, hatására bankok, iskolák és templomok épültek. Mára hatalmas üzleti negyedek fejlődnek, mondhatjuk igazi, ázsiai módra, hiszen nem meglepő, ha az irodák ablakán kinézve szomszédságunkban csirkefarmokat látunk. Látogatóként kevés dolog ragadhatja meg a figyelmünket, de valamire biztosan emlékezni fogunk: a TV torony magasából szemünk elé tárulnak a hömpölygő szmogfelhők, az őrült tempójú ipari fejlődés következményeként, és az újonnan épülő felhőkarcolók koszos, poros, ködös fényben csillognak. Tianjin Kína egyik legszennyezettebb városa.

Forrás: [origo]

Olimpiai stadionját japán tervek alapján építették, mely megfelel a "Hármas Olimpia" koncepciójának azaz a zöld olimpiának, a csúcstechnológiának és a nemzetek olimpiájának. A hatemeletes csarnok nemzetközi színvonalú futball mérkőzések és atlétikai versenyek lebonyolítására alkalmas, kiállító-, konferencia- és edzőtermeivel szórakozási, sportolási és vásárlási célokat szolgál. A teljes komplexum 78 ezer négyzetméterén találhatunk még mind sportolók, mind vendégek számára kialakított egészségügyi központot is.

Shenyang

Shenyang a 17. században a mongol hódítások idején a birodalom második fővárosává vált, és kereskedelmi útján keresztül hordták a legnagyobb ginszeng rakományokat. Ekkor épült fel a császári palota is, otthont adva a mongol uralkodónak, a pekingi tiltott város kicsinyített másaként. Északi fekvése miatt nem ritkák a csontokat fagyasztóan hideg telek, de a tavasz beköszöntével gyönyörű tulipánszigetekre lelhetünk a hidakkal és pavilonokkal tarkított botanikus kertben. A Shenyang-i arborétum ezerhétszázféle növénynek ad otthont, itt tartják többek között a minden évben megrendezett virágkiállítást. A levegő mégis szürke és bűzös, és őrült taxisok száguldanak az utakon s járdákon egyaránt.

A Shenyang-i Olimpiai Stadion, 60 ezer férőhelyével, egyike az öt futball helyszíneknek. Az építkezéseket 2006. márciusában kezdték meg, augusztusra már álltak az acélszerkezetek és novemberre, négy hónappal a tervek előtt már a tetőszerkezetek fedték le a csarnokot. Mostanra a székek és a kivetítők is a helyükre kerültek, a tesztelést július folyamán végzik majd. A stadion egy része az összesen 260 ezer férőhelyes sport komplexumnak, ahol találhatunk még tízezer férőhelyes tornacsarnokot és négyezer férőhelyes teniszpályát is. Az építkezéseket várhatóan június végére fejezik majd be.

Papp Valéria

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről