Növelik a béreket a multik beruházásai

Vágólapra másolva!
A legtöbb esetben pozitívan hat a fogadó országbeli bérek alakulására egy multinacionális vállalat közvetlen tőkeberuházása (FDI) - állítja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss tanulmánya. Igaz, a bérnövelő hatás kisebb mértékben érzékelhető a fejlett országokban, ahová a felmérés készítői Magyarországot is sorolják - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A béremelő hatás nagyrészt a közvetlenül az illető vállalat alkalmazásában állókra vonatkozik, ugyanakkor kisebb mértékben a helyi beszállítói háttér munkavállalóira is továbbgyűrűzhet. A tanulmány szerint egyébként az FDI-beruházások bérnövelő hatása lkevésbé érzékelhető a fejlett országokban, ahová a szerzők - OECD-tagként - Magyarországot is sorolják.

Nem biztos, hogy a multik javítják a munkakörülményeket

Ellentmondásosabb a kép a nem bérhez kapcsolható munkakörülmények esetében. Jóllehet a külföldi tulajdonban lévő cégeknél - különösen a fejlődő országokban - általában jobbak a viszonyok, egyáltalán nem biztos, hogy egy eredetileg helyi tulajdonban lévő vállalat dolgozóinak a munkakörülményei javulnak az után, hogy egy multi megvásárolta az alkalmazójukat.