Ismét drágul a távfűtés

Vágólapra másolva!
A fővárosban augusztusban megint emelkedik a távfűtés ára, egy átlagos méretű lakásban nagyjából havi 800 forinttal. Már most lehet tudni, hogy októberben újabb emelés várható - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Főtáv Zrt. keddi igazgatósági ülésén arról döntöttek, hogy a hődíjak augusztus 1-jétől mind a lakossági, mind az egyéb fogyasztók számára 5,5 százalékkal emelkednek, az alapdíjak viszont egyik esetben sem változnak. Az új árak először a szeptemberi számlákban fognak megjelenni - tudta meg a lap Balog Róbert szóvivőtől.

A távhő drágulását a július elsejétől bekövetkezett 10 százalékos földgázáremelés indokolja, ami némi késéssel ugyan, de közvetlenül megjelenik a távfűtés és a központi meleg víz árában is. A budapesti távfűtött házak 90 százaléka a 35-65 százalékos arányú költségmegosztást választotta, ami azt jelenti, hogy a teljes költség 35 százalékát az alapdíj, 65 százalékát pedig a hődíj teszi ki.

A díjnövekedés egy átlagos lakótelepi lakás esetében éves szinten havi nettó 650 forint drágulást jelent, erre jön még rá az áfa, így bruttó 780-800 forinttal emelkedik ismét a tarifa. Ezzel a drágulással az átlagos méretű lakótelepi lakás éves távfűtési és melegvíz-költsége eléri a 260 ezer forintot.

A Főtávnál a lakossági hődíjak legutóbb május 1-jétől emelkedtek, mégpedig 4,7 és 6,1 százalék közötti mértékben, a nem lakossági hődíjak 4,5 és 6,1 százalék között növekedtek. Mindez akkor igazán riasztó, ha figyelembe vesszük, hogy ezek a díjnövekedések rárakódnak a tavalyi fűtési szezonban bekövetkezett igen jelentős, összességében 42 százalékos drágulásra.

A földgáznál október elsején lesz a következő, szakértők szerint 10-15 százalék közötti áremelés, ami a távfűtésre nézve azt jelenti, hogy éppen karácsonyi ajándékként kapják meg a lakótelepeken élők az újabb drágulást tartalmazó számlát. A távfűtés Budapesten 240 ezer, országos szinten pedig összességében 650 ezer családot érint.

Az Országgyűlés MSZP-frakciójának elképzelése szerint körülbelül 20 milliárd forintos támogatást nyújthatnának a távhőt használó fogyasztóknak már az ősszel induló fűtési szezonban, bár azt még nem tudni, hogy ki és milyen alapon kapna segítséget.

A frakció ezzel foglalkozó munkacsoportja és a kormány kijelölt tagjai várhatóan augusztus közepére készítik el a konkrét javaslatot, amely ősszel a parlament elé kerülhet - mondta Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese újságíróknak kedden, a képviselőcsoport informális ülése közben.