Egymillió könyv a Google-ben

Vágólapra másolva!
A világ csaknem minden eddig írt és ezután alkotott könyve elérhető lesz mindenki számára egy egyszerű ráklikkeléssel. A virtuális könyvtárban, amelyet a Google akar ki építeni, már egymillió, negyven nyelven írt kötet áll rendelkezésre a könyvkeresőn keresztül.
Vágólapra másolva!

A Google könyvtárában található könyveket mintegy 100 országban digitalizálták (köztük hazánkban is). Lehetetlen megjósolni, hogy meddig jut el a projekt, a szaporításnak nincs eltervezett határa. Jelenleg 20 ezer kiadó és 28 nagy könyvtár, köztük olyan híres egyetemek, mint az oxfordi, a Harvard vagy a Stanford, fogadta el az ajánlatot a digitalizálására és a világhálóra való felrakásra. Spanyolországban az első csatlakozók között van a madridi Complutense egyetem és a barcelonai Cataluna könyvtár - írta az El País című spanyol lap.

A kezdeményezés óriási jelentőségét az adja, hogy míg jelenleg az emberiség 90 százaléka számára nincs elérhető forrás, ezentúl egy képernyő és egy telefonvonal lehetővé teszi a tudáshoz való hozzáférésben megnyilvánuló egyenlőtlenség megszűntetését. Az egyetlen különbség az egyes országok között csak azokból a törvényekből származhat, amelyek a szellemi tulajdont védik, mivel a projekt védi a szerzői jogot. A copyright-ok esetében csak kivonatok megtekintésére lehet számítani, illetve online vásárlási ajánlatokra és közeli könyvtárak listájának ismertetésére, ami egyenértékű egy könyvnek a könyvesboltban való átlapozásával.

A spanyolok a két könyvtár csatlakozásával olyan művekbe engednek betekintést, mint Rabanus Naurus 9. századi tudós, könyvtáralapító költeménye, X. (Bölcs) Alfonz kasztíliai király (1221-1284) Az asztronómia tudományának könyvei című műve, Ptolemaiosz Kozmográfiája a Kr.u. 1. századból, egy 16. századi többnyelvű biblia, továbbá 725 ősnyomtatvány.

A Google-könyvtár magyar könyveket is tartalmaz: Petőfi vegyes művei, Arany toldi trilógiája, és más szerzők művei is megtalálhatók letölthető formátumban. A Google-éhez hasonló kezdeményezés az Európai Digitális Könyvtár (EDL), ahol az öreg kontinens nemzeti könyvtárainak (így az Országos Széchényi Könyvtárnak is) az állományában lehet kutakodni - valamivel nagyobb találati aránnyal, mint a Google-nál. Régi internetes kezdeményezés a Gutenberg Projekt, ahol már kicsit barátságosabb a keresőfelület, ám magyar nyelvű könyvből meglehetősen kevés - számszerint hét - van.

A Gutenberg Projekttel talán egyidős lehet a Magyar Elektronikus Könyvtár, ahol már hatezer elektronikus formátumú, magyar nyelvű könyv között lehet keresgélni. Bár mind a négy e-könyvtárban számos mű található, a szerzői jogi kötöttségek miatt az igazi slágerkiadványok, mint például a Harry Potter-sorozat, vagy a sokat keresett lexikonok, általában hiányoznak a kínálatból.