Mérlegelik a prágai tőzsde eladását

Vágólapra másolva!
Mérlegelik a prágai értéktőzsde eladását - erősítette meg az egyik tulajdonos, a Patria Finance képviselője szerdán a cseh közszolgálati televízióban. Lehetséges, hogy a közeljövőben a tőzsde új partnereket fog keresni - jelentette ki a televízióban Jan Klenor, a Patria Finance igazgatója. A cégé a tőzsde részvényeinek 24,85 százaléka.
Vágólapra másolva!

Ha a részvényesek úgy látják, hogy előnyös lenne az eladás, akkor ez bármikor megtörténhet - mondta Petr Koblic, a tőzsde igazgatója. El tudom képzelni, hogy négy sikeres év után a prágai értéktőzsde vonzó menyasszony - jegyezte meg. A prágai értéktőzsde iránt a prágai lapok szerint a konkurens varsói vagy a bécsi tőzsde is érdeklődik.

Cseh források szerint várható, hogy a Patria Finance tőzsdeügynökség mellett más tulajdonosok is eladhatják részvényeiket: a Tiger Holding (13,54 százalék), a Komercní Banka (11,51 százalék) és a CSOB (0,38 százalék). Együttesen ez 50,28 százalék, vagyis a többség.

A prágai tőzsde eladását az értéktőzsdék jelenlegi európai egyesülési folyamata is ösztönzi. Megfigyelők szerint ilyen szempontból a bécsi tőzsde Közép-Európa nagy játékosa, amely már korábban jelezte, mennyire érdeklődik a budapesti és a ljubljanai értéktőzsdék iránt.

A prágai értéktőzsde jelenleg 15 éves. 1992-ben 12 csehszlovákiai bank és öt értékforgalmazó cég alapította. A tőzsde adózott eredménye tavaly 198,5 millió korona volt. Részvényenként 620 korona osztalékot fizetett, a 2006-os 490 korona után. A prágai értéktőzsde jóval kisebb, mint varsói vagy bécsi.