Az elfeledett Szelidi-tó

Vágólapra másolva!
A Kiskunság legkedveltebb kiránduló és nyaralóhelye a Szelidi-tó. Kellemes homokos strandja, nyugodt csendes környezete mindenki számára ideális nyaralási célponttá teszi. A tó kb. 5 kilométer hosszú, 150-200 méter széles, vízmélysége 3-4 méter mély átlagosan. A teljes vízfelülete közel 80 hektár, ezzel az ország ötödik legnagyobb tava.
Vágólapra másolva!

Budapest felől legegyszerűbben az 51-es úton közelíthetjük meg, Dunapatajon keresztülhaladva tábla jelzi a helyes irányt. A faluból kiérve először az északi partra juthatunk el. Itt kizárólag magánházak, nyaralók találhatók. Pár évvel ezelőtt ezen a partszakaszon teljesen nomád állapotok uralkodtak. Ma már elfogadható állapotú betonút vezet egészen a beépített partszakasz végéig. A parton a nyaraló tulajdonosok stégei és csónakkikötői váltogatják egymást. Kijelölt strandot itt nem találhatunk, de a helyi "íratlan szabály" szerint, ha nincs jelen a tulajdonos, a stégeket nyugodtan használhatjuk. Itt a víz hirtelen mélyül, a parttól egy lépésre már 1,8-2 méter mély. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni, ha ezen a részen fürdőzünk. Amennyiben a területileg két részre (Húsfoka, Bodzás) osztott partszakaszon szeretnénk szállást foglalni nem lesz nehéz dolgunk, mert számos nyaraló tulajdonos adja bérbe házát a szezonban. Érdemes Dunapatajon, vagy a jóval nagyobb forgalmú déli parton érdeklődni a lehetőségek felől.

Forrás: [origo]

A tó déli partja igazi turisztikai központ. A magánszállásokon kívül itt több kemping és panzió várja az ide érkezőket. A beépített partszakasz teljes hosszában strandot találunk, mely barátságos jegyárával, rendezettségével, szolgáltatásaival bárhol megállná a helyét. A parton két kölcsönzőben vízi biciklit, csónakot, szörföt is bérelhetünk. A partszakasz közepén óriáscsúszda üzemel. Közvetlenül a parton több büfé is üzemel a strandokon megszokottnak mondható kínálattal. A nyári főszezonban sem zsúfolt strandon mindenki megtalálhatja a neki megfelelő pihenési formát. A kisgyermekekkel érkezők is nyugodtan pihenhetnek, mert a víz lassan mélyül, és több helyen külön pancsolók vannak kialakítva a kicsiknek.

Az aktívabb pihenést választók számára épült ki a - beszédes nevű - Szittyó-tér. A strand nyugati végében elhelyezkedő téren csak kiskocsmák, éttermek működnek. Itt mindenki megtalálja a számára megfelelő étel és ital választékot, valamint nagyon jó kiindulási pont az esti szórakozás előtt. Az éjszakai élet igen aktív a parton. Főszezonban minden pénteken és szombaton utcabált tartanak a Szittyó-téren, a Fregatt Clubban disco működik. Üde színfolt a part közepén található non-stop büfé, ahol a törzsközönség késő éjszaka és hajnalban többnyire az északi parton horgászók közül kerül ki.

Forrás: [origo]

Nosztalgikus hangulatú esti program lehet, ha ellátogatunk a parton lévő kertmoziba. A mára már szinte teljesen feledésbe merült mozizási forma igazi élmény fiatalnak és idősebbnek egyaránt.

A Szelidi-tó mindkét partjának csak körülbelül az egyharmada beépített. A többi rész megmaradt eredeti természetes állapotában. A tavat egy 360 hektáros természetvédelmi terület veszi körül, ami növényi gazdagságával a Kiskunsági Nemzeti Park egyik gyöngyszeme. A tó teljes egészében körbejárható akár gyalogosan, akár kerékpárral. Kialakítottak egy 2,4 kilométer hosszú tanösvényt is, melyen végighaladva megfigyelhetjük a tó gazdag növény és állatvilágát.

Szelid említésekor nem mehetünk el szó nélkül a horgászat mellett. A tó kitűnő horgászvíz, számos rekordlistás halat adott már az itt horgászóknak. Mind békés, mind ragadozó halak szép számmal élnek a vízben. Horgászni a partról (főszezonban a strand teljes területét kivéve), az északi parton stégekről, illetve csónakból is tudunk. Csónakbérlésre a Víg-horgász Panziónál van lehetőség. A napijegy 1800, a hetijegy 11 ezer forintba kerül. Az engedélyeket megválthatjuk a parton lévő horgászboltban, vagy Dunapatajon.