Halálra ítélték a volt csádi elnököt

Vágólapra másolva!
Távollétében halálra ítélte egy csádi büntetőbíróság az emberiesség elleni bűnökkel vádolt Hissene Habré volt csádi elnököt és tizenegy lázadóvezért az állambiztonság megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

A tizenkét elítéltet a bíróság bűnösnek találta az alkotmányos rend, a területi integritás és a biztonság megsértésében" - közölte egy bírósági illetékes. A halálraítéltek között van Mahamat Nouri tábornok, a Deby által 1990-ben elűzött Habré közeli munkatársa, illetve a Habré-kormány volt védelmi minisztere is.

Harmincegy másik lázadót életfogytiglani kényszermunkára ítéltek, miután bűnösnek találták őket Idriss Deby Itno csádi elnök rendszerének megdöntésére irányuló támadásokban.

Február 2-án és 3-én a lázadók rátámadtak a fővárosra, D'Njamenára. A kormánycsapatok - többek között francia támogatással - visszaverték a lázadókat.

Hissene Habré, akit emberiesség elleni bűntetteket, háborús bűnökkel és kínzással vádolnak, 1991-ben Szenegálba menekült. A szenegáli alkotmányt nemrégiben módosították, hogy bíróság elé állíthassák a volt csádi elnököt. Az Afrikai Unió 2006-ban Szenegált hatalmazta fel, hogy bíráskodjon Habré felett.