Csökkenő intézményi megtakarítások

Vágólapra másolva!
Az intézményes megtakarítások (a vagyonkezelt vagyonok és befektetési alapok) állománya 2008. második negyedévének végén piaci értéken 7328 milliárd forintot tett ki, a negyedév során 1,89 százalékkal csökkent - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) kedden.
Vágólapra másolva!

A negyedévente publikált BAMOSZ Regiszter szerint az intézményes megtakarításokon belül a befektetési alapok vagyona 4,28 százalékkal csökkent, a vagyonkezelt vagyon pedig 0,15 százalékkal mérséklődött a második negyedévben.

Az intézményes befektetésekből a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok összesített nettó eszközértéke június végén 3010 milliárd forint volt, a kezelt vagyon 4.318 milliárd forintot tett ki.

Az előző negyedévben, január-márciusban, az intézményes megtakarítások 2,91 százalékkal csökkentek.

A vagyonkezelt megtakarítások 56 százaléka pénztári, 37 százaléka biztosítói, 7 százaléka pedig egyéb vagyon volt a június végi adatok szerint, az előző negyedévhez képest a pénztári vagyon aránya 1 százalékponttal nőtt, a biztosítóié ugyanennyivel csökkent.

Az összesen 2417 milliárd forint pénztári vagyonon belül a második negyedévben 29,3 százalékra csökkent az előző negyedévi 30 százalékról a részvények aránya. Ezen belül a külföldi részvények aránya 0,8 százalékponttal, a hazai részvényeké 0,4 százalékponttal csökkent. A hazai államkötvények részaránya nőtt, a kincstárjegyeké tovább csökkent, de együttesen továbbra is a pénztári portfóliók közel háromötödét teszik ki.

A befektetési jegyek aránya a pénztári portfóliókon belül 18,9 százalékról 20,3 százalékra nőtt a második negyedév során, ami azt erősíti, hogy a külföldi befektetések jelentős részben befektetési alapokon keresztül valósulnak meg.

A Regiszter szerinti biztosítói vagyon 1620 milliárd forint volt június végén, márciushoz képest mintegy 42 milliárd forinttal csökkent. A biztosítói vagyon kisebbik részét (538 milliárd forint) képviselő unit-linked termékeknél csökkent mind a hazai, mind a külföldi részvények aránya, de együttesen így is meghaladja az 50 százalékot. A befektetésekhez nem kapcsolódó, egyéb biztosítói vagyonok döntő része, 82 százaléka hazai államkötvényekben és kincstárjegyekben testesül meg.

A BAMOSZ Regiszter a letétkezelői piaccal is foglalkozik, az összesen 12 letétkezelő bank közül 9-nek az adatait tartalmazza. Az adatot szolgáltató letétkezelők által kezelt teljes vagyon piaci értéke június végén 12 901 milliárd forintot tett ki, ami az előző negyedévhez képest 4 százalékos csökkenés.

A letétkezelésben lévő teljes vagyon 52 százaléka külföldi megbízók vagyona, további 10,5 százalékát a befektetési alapok részére kezelt vagyonok teszik ki. Ezek értékét figyelmen kívül hagyva, a hazai megbízók letétkezelt vagyona a második negyedév végén 4.900 milliárd forint volt, az előző negyedévhez képest 6 százalékkal nőtt, és a teljes letétkezelt vagyon 38 százalékát tette ki.