Blokádőrök vigyázták az elzárt gyümölcsfeldolgozókat

Vágólapra másolva!
Maguk közül választott blokádőrökkel felügyeltették az általuk zár alá vett szabolcsi megyei feldolgozó üzemeket az éjjel az almatermelők.
Vágólapra másolva!

Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt folyamatosan demonstráló termelők maguk közül választott, úgynevezett blokádőrökkel felügyeltették a zár alá vett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei feldolgozó üzemeket az éjjel - közölték csütörtök hajnalban a tiltakozó akció helyi szervezői.

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi és vásárosnaményi telephelyénél összesen tizenhatan őrködtek és vigyáztak arra, hogy szállíthassanak árut, illetve felügyelték a léüzemek előtt éjszakára is otthagyott mintegy 400 traktort, teher- és személyautót - közölte Dobos Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) térségi elnöke. A mátészalkai ESZAT Kft. telephelyénél egymást váltva tíz blokádőr éjszakázott - mondta Vári György, a térség ifjúsági gazdaköri szervezetének alelnöke.

A mátészalkai léüzem elől szerdán elvonultak a blokád járművei miután a cégvezetővel megállapodást kötöttek a termelők arról, hogy a társaság nem vásárol fel almát mindaddig, amíg az árról végleges megállapodás nem születik. Amennyiben az ESZAT Kft. tartja magát a megállapodáshoz - jegyezte meg Vári György - a Mátészalka környéki gazdák csütörtöktől a Vásárosnaményban demonstrálókhoz csatlakoznak, majd szeptember 1-én a RAUCH Hungária Kft. nyírmadai telephelyénél is megkezdődő blokád résztvevői lesznek.

Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerdán késő este Vásárosnaményban egyeztettek a tiltakozó almatermelők és "további fontos lépésekről határoztak". A termelők 30 forintos kilogrammonkénti árat szeretnének kikényszeríteni a feldolgozók által ajánlott 15-20 forint helyett.