A munkaügyi tárca szerint javul a foglalkoztatottság

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal tegnap nyilvánosságra hozott adatai szerint 7,5 százalék a május-július között mért munkanélküliségi ráta, ami 0,1 százalékkal jobb az előző hónapban publikáltnál, viszont 0,5 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A munkaügyi tárca szerint javul a helyzet, a Népszabadság által megkérdezett munkaügyi szakértő szerint érdemi előrelépés nem történt.
Vágólapra másolva!

Az év eddig eltelt időszakában a május-júliusi hónapokban volt a legmagasabb a foglalkoztatottak száma és a legalacsonyabb a munkanélkülieké (315,7 ezer). Emelkedett a magasan képzett munkavállalók foglalkoztatása. Az első negyedévben 21,5 ezerrel nőtt az egyetemi diplomával, és 6,9 ezerrel a főiskolai végzettséggel rendelkező foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbi szinthez - áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium statisztikai adatokat értékelő összegzésében. A tárca elismeri, hogy tavaly a második félévben megugrott az állástalanok száma. Ennek okát a nyugdíjszámítási szabályok változásában látják. Tavaly az utolsó hat hónapban sokan előre hozták távozásukat a munkaerőpiacról, ami nagy szerepet játszott a foglalkoztatási adatok visszaesésében.

Nem lát és nem vár érdemi javulást a szakértő

Adler Judit, a Gki Gazdaságkutató Zrt. szakértője úgy véli, bár az év eleji 8 százalék körüli munkanélküliség valamelyest csökkent, érdemi előrelépés nem történt, és nem is várható, sőt éves szinten valószínűleg romlik majd a helyzet. Az adócsökkentési tervek sem tartalmaznak akkora mértékű járulékcsökkentést, hogy lényegesen megnőne a foglalkoztatási kedv.