Kevesebb fiatalt küldene börtönbe az állam

Vágólapra másolva!
Elkészítette az igazságügyi minisztérium az új Btk. általános részét. A törvény elfogadása után csökkenhet a szabadságvesztésre ítélt fiatalkorúak száma, mert ezt a büntetést csak a legsúlyosabb esetben használnák. Szerdán Szabó Máté ombudsman kritizálta két fiatalkorúakat őrző intézmény állapotát, és újabb javítóintézet létrehozását ajánlotta a szociális és munkaügyi miniszternek, a tárca szerint azonban nincs szükség ilyenre. 
Vágólapra másolva!

Elkészült a büntető törvénykönyv (Btk.) általános részét tartalmazó úgynevezett novella tervezete. Az új jogszabály elfogadása után várhatóan csökken a végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt fiatalkorúak száma - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM). A tervezet a végrehajtandó szabadságvesztést fiatalkorúak esetében "legvégső esetben" kiszabható büntetésként tartalmazza, kizárólag a legsúlyosabb bűncselekmények esetén és a legveszélyesebb elkövetőkkel szemben.

A szaktárca azt követően adott ki közleményt, hogy előző nap Szabó Máté ombudsman "konkrét intézkedési tervet" kért Draskovics Tibor minisztertől, mert egy vizsgálatában azt állapította meg: közvetlen veszélyben vannak a fiatalkorú fogvatartottak alkotmányos jogai több büntetés-végrehajtási (bv) intézetben. Az ombudsman szerint a fiatalok egymással szembeni agresszióját az államnak minden lehetséges eszközzel meg kell akadályoznia. Szabó Máté az után rendelt el vizsgálatot, hogy 2007 októberében a tököli bv-intézetben egy fiút megöltek a zárkatársai.

Szabó szerint Tökölön és Szirmabesenyőn a fiatalok elhelyezése közvetlenül veszélyezteti az élethez és az emberi méltósághoz, az állami védelemhez és gondoskodáshoz való, a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődésükhöz szükséges alkotmányos jogaikat.

A vizsgálat szerint a fogvatartottak ott fordulnak egymás ellen, ahol a zárkák túlzsúfoltak. Egy pécsi úgynevezett "előzetesházban" például egy egyszemélyes zárkában hat embert helyeztek el. Az ombudsman megállapította: az előzetesházak átlagosan 200 százalékos telítettsége embertelen, megalázó bánásmódot jelent. A vizsgálatból kiderült az is: Tökölön mindössze két pszichológus foglalkozik hétszáz fogvatartottal.

Szabó Máté szerint csak a legsúlyosabb esetekben indokolt, hogy előzetes letartóztatásra büntetés-végrehajtási intézetet jelöljenek ki, ezért a szociális és munkaügyi miniszternek újabb javítóintézet létrehozását ajánlotta.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) viszont szerdán azt közölte: a tárca négy javítóintézetet működtet, és jelenleg nem tartja indokoltnak újabb javítóintézet létrehozását, mert szerintük így sok a kihasználatlan férőhely "Az adatok szerint a bíróságok - mérlegelve az elkövető fiatalkorú személyiségét, illetve az elkövetett bűncselekmény súlyosságát - lényegesen nagyobb számban tartják indokoltnak az előzetes letartóztatás végrehajtását büntetés végrehajtási intézetben, mint javítóintézetben" - olvasható az SZMM közleményében.

"De természetesen amennyiben hosszabb időszakon keresztül nagyobb igény mutatkozik a javítóintézetekben az előzetes letartóztatási férőhelyek iránt, akkor megvizsgáljuk egy új intézmény létrehozásának lehetőségét" - tették hozzá.