Digitalizálja a régi napilapokat a Google

Vágólapra másolva!
Elérhetővé és eredeti formájában olvashatóvá teszi a Google internetes kereső a régi napilapok összes példányát, kezdve a legrégebbi észak-amerikai újsággal egészen napjainkig - jelentette be a cég kedden San Franciscóban.
Vágólapra másolva!

A digitalizálásról egyelőre száz lap kiadójával állapodtak meg. Az olvasók nemcsak a cikkek tartalmát láthatják majd, hanem a teljes oldalak képét is, a főcímekkel, cikkekkel, fotókkal együtt pontosan úgy, ahogy annak idején kinyomtatták, egészen az apróhirdetésekig. A figyelem felkeltésére szánt példaként a Google fejlesztési alelnöke a Rome News Tribune egyik címlapját mutatta meg a TechCrunch50 üzleti értekezleten, azt a példányt, amely Neil Armstrong Holdra lépéséről adott hírt.

Kétszáznegyven évet digitalizálnak

A keresőn elérhető lapok közt lesz a 244 év óta folyamatosan megjelenő Quebec Chronicle-Telegraph összes példánya, de megállapodást kötöttek a legtekintélyesebb lapok, így a The New York Times és a Washington Post archívumának digitalizálásáról is, sőt velük kezdték a munkát. A fejlesztés két év erőfeszítés eredménye, de amint ígérik, csak a kezdet, hiszen a világ összes tájáról több milliárd újságot szeretnének kereshetővé tenni. Elsőként az egyesült államokbeli és kanadai lapok kerülnek be a rendszerbe.

Nálunk a nemzeti könyvtár csinál hasonlót

Magyarországon hasonló kezdeményezés az Országos Széchényi Könyvtárban indult Elektronikus Periodika Archívum néven. Itt egyfelől a hazánkban valaha megjelent, és a napjainkban megjelenő sajtótermékekkel kapcsolatos alapadatokat gyűjtik (például lapunk, az [origo] virtuális katalóguscédulája itt található), másfelől számos - főleg régi - folyóiratot teljesen digitalizáltak és elérhetővé tettek.

Jelenleg 190 olyan magyar nyelvű periodika található a gyűjteményben, amelyeket részben vagy egészben digitalizáltak. Míg egyes lapokból csak néhány szám, vagy azon belül néhány cikk olvasható az EPÁ-n, más - ma már inkább históriai, kultúrtörténeti jelentőségű - lapok teljes egészében olvashatók. Megtalálható például az épp idén 100 éves Nyugat, valamennyi száma a Vasárnapi Újság 1854-1871 között megjelent példányai, vagy éépen a Borsszem Jankó 1869-es teljes évfolyama.