Afganisztánra vált az amerikai sztártábornok

Vágólapra másolva!
Leadja az iraki amerikai erők parancsnoki posztját és ezután az amerikai hadsereg közel-keleti és afganisztáni hadműveleteit ellenőrzi David Petraeus tábornok. Az ő vezetése alatt sikerült stabilizálni az iraki biztonsági helyzetet, de azt ő is elismeri, hogy még sokáig nem kiálthatnak győzelmet az országban.
Vágólapra másolva!

Leadja az iraki parancsnokságot David Petraeus tárbonok. Az amerikai csapatok iraki parancsnoka tavaly február óta szolgált a közel-keleti országban, az ő vezetése alatt sikerült jelentősen csökkenteni az erőszakos cselekményeket.

Szolgálati idejének első hónapjában 40 autóbombás merényletet követtek el csak Bagdadban, azóta - a csapaterősítéseknek, a síita fegyveresekkel és a szunnita lázadókkal kötött megállapodásoknak köszönhetően - jelentősen javult a biztonsági helyzet. Távozása előestéjén azonban egy öngyilkos merénylő 22 embert ölt meg Dijala tartományban. A BBC szerint ez intő jel, hogy sok még a tennivaló az országban.

Petraeus is azt mondta a BBC-nek, hogy soha nem kiáltana győzelmet Irakban. A tábornok szerint a helyzet javulása "nem visszafordíthatatlan", és még hosszú küzdelem vár az USA-ra. Azt ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy a jövő év közepére kivonják az amerikai katonákat az iraki városokból.

Petraeus tábornot következő feladata a floridai központi parancsnokságra szólítja, ahol a közel-keleti és az afganisztáni hadműveleteket irányítja majd - október végétől. A 146 ezer főnyi amerikai katona feletti parancsnokságot, Szaddám Huszein egykori diktátor egyik palotájában adta át utódjának, Raymond Odierno altábornagynak kedden.

Odiernónak úgy kell helytállnia és fenntartani az eddigi eredményeket, hogy közben, pont a helyzet javulása miatt - kismértékben gyengítik az iraki amerikai katonai jelenlétet. Ráadásul fennáll a veszélye, hogy a szunnita törzsi vezetőket megint az al-Kaida kebelére taszítják.

A szunnita Tarik al-Hasimim iraki alelnök szerint, ha nem teljesítik az ígéreteket, és nem biztosítanak munkát az iraki biztonsági erők - a rendőrség és a hadsereg - kötelékében a szunnitáknak is (a 100 ezer szunnita fegyveres ötödét ígérték bevenni), akkor könnyen újra elharapózhat az erőszak. Ráadásul sorra tartóztatják le azokat a szunnita vezetőket, akik korábban USA- vagy kormányellenes tevékenységben vettek részt, ám utóbb komoly szerepet játszottak a terrorizmus megfékezésében.