Egy cseh lap szerint a magyar politikus a rossz példa

Vágólapra másolva!
A Respekt című cseh hetilap közép-európai országokat vizsgáló cikke szerint Magyarországon a legjellemzőbb az, hogy a kormány és az ellenzék elfogadhatatlan rosszként próbálja beállítani egymást. A cikk figyelmeztet arra, hogy kompromisszumok nélkül nem fog tudni komoly eredményeket felmutatni az ország.
Vágólapra másolva!

Éretlen a közép-európai országokban a kommunista rendszer bukása utáni politika - írta az egyes államok belpolitikai helyzetét elemző cikkében a Respekt című cseh hetilap. A Konszenzuskeresés című írás szerint a kormány és az ellenzék rendszerint elfogadhatatlan rosszként, a legsötétebb erőként jellemzi egymást.

A cikk szerint Magyarország példa lehet arra, hogy hová vezethet a kibékíthetetlen szembenállás. A magyarországi ellenzék még rendkívüli népszavazások árán is hajlandó arra, hogy megakadályozzon több reformlépést csak azért, mert azt a kormány javasolta - fogalmaz a hetilap. Az ellenzék ahelyett, hogy örülne, hogy a kormány elvégzi helyette a piszkos munkát, elfűrészeli saját maga alatt és az egész társadalom alatt az ágat - írja a cikk szerzője.

A korrupció elleni harcot a társadalom sosem fogja megnyerni, ha szüntelenül azt állítjuk, hogy kizárólag a másik oldal a korrupt. Bizonyos konszenzus elérése nélkül lehetetlen megvalósítani az egészségügyi és nyugdíjreformot, és olyan távlati víziót adni a társadalomnak, amely megállná a helyét világban - írja a cikk.