Történelmi rekordhiány jöhet az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson 700 milliárd dolláros csomaggal állt elő, amelynek célja a pénzpiacok stabilizálása. Az ötlet fogadtatása először nagyon kedvező volt, a tőzsdék euforikus hangulatban emelkedtek a múlt hét végén. Hétfőre, keddre viszont felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint emiatt nő az amerikai költségvetési hiány, hiszen az adófizetők pénzéből vásárolná össze Paulson a bankok és más pénzintézetek rossz hiteleit.
Vágólapra másolva!

A bankrendszer megmentése nyomán az amerikai költségvetési hiány - a Bloomberg számításai szerint - a legmagasabb szintre emelkedne 1954 óta. (1954-ben még a második világháború költségeit állták az adófizetők.) Mindez azt jelenti, hogy várhatóan visszaesik majd a nemzetközi kereslet az amerikai államkötvények iránt.

Ettől rövid távon egyelőre azonban nem kell tartani - vélekedik Kuti Ákos, a Cashline elemzője, minthogy a részvénypiacokról kivonuló invesztorok a kötvénypiacokra, így az államkötvények piacára menekülnek. Itt ezért nem emelkednek annyira a hozamok, mint azt várni lehetne. (Az állam által ígért hozam akkor emelkedik, ha a kincstár egyre nehezebben tudja értékesíteni a kötvényeit, és ezért magasabb megtérülést kell ígérnie a kötvény vásárlóinak.)

Azt is megvették, amelyik nem ígért semmit

Az elmúlt napokban volt olyan amerikai államkötvény, amely gyakorlatilag nem ígért hozamot - éves szinten mindössze 0,01 százalékot -, mégis megvették, mert a befektetők nem bíztak abban, hogy ha részvényt vásárolnának, akkor legalább a pénzük értékét megtartja az értékpapír.

Ha Paulson tervét elfogadják, az amerikai államadósság a GDP 70 százaléka fölé emelkedik majd, az éves hiány pedig minden idők rekordját is megdöntheti. A deficit előreláthatólag túllépi az ezermilliárd dollárt. A költségvetési hiány emelkedése felhajthatja a kamatlábakat a Bloomberg szerint. Ennek megfelelően a dollár is várhatóan veszít értékéből, ezt már előrevetette a magyar idő szerint hétfő esti kereskedés, amikor az amerikai pénz az euró 1999-es bevezetése óta a legnagyobb mértékben zuhant a közös európai devizához képest.

Ha Paulsonnak sikerül megvalósítania a rossz hitelek kormányzati felvásárlását, akkor a szövetségi adósság 11,3 ezer milliárd dollárra emelkedhet a jelenlegi 10,6 ezer milliárdról. Az amerikai bruttó adósságállomány idén elérte a 9,6 ezer milliárd dollárt, vagyis a GDP 68 százalékát. Ugyanakkor vannak olyan fejlett államok, ahol ennél sokkal magasabb a GDP-arányos hiány, hiszen Japánban ez 196 százalékot, Olaszországban pedig 104 százalékot tesz ki.