Jövőre toldódhat a kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
Londoni feltörekvő piaci elemzők a piac által egységesen várt hétfői kamattartási döntés után - főleg a globális pénzügyi felfordulás miatt - bizonytalanok abban, hogy az MNB mikor kezdi el az általánosan vár enyhítést. Egyes citybeli elemzők szerint továbbra sem kizárt az idei kezdet, és az euróövezeti gazdaság gyengülésének függvényében nem lehetetlen a 3 százalékpontig terjedő kamatcsökkentés sem a következő egy évre.
Vágólapra másolva!

Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság globális feltörekvő piaci főközgazdásza a magyar jegybank Monetáris Tanácsának hétfői ülése után az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar pénzügypolitika elsődleges meghatározó tényezője az euróövezeti üzleti ciklus hanyatlása, és a pénzügyi szektorra nehezedő, növekvő nyomás.

Magyarország kis, nyitott gazdaság, amely erősen függ az európai üzleti ciklustól, és nincs abban a pozícióban, hogy önmaga ellensúlyozza a Nyugat-Európából érvényesülő, ciklikus visszahúzó hatásokat. Ezért az euróövezet teljesítménye nemcsak egy tényezője, hanem az elsődleges tényezője is a jövőbeni magyar pénzügypolitikának, fogalmazott a szakértő.

Sueppel szerint mindezek alapján a kamatcsökkentés még az idén elkezdődik, mértéke a következő 12 hónapban akár 2-3 százalékpont is lehet.

Bukóban az eurózóna, olcsóbbá kell tenni a hiteleket

Az euróövezet gazdasági teljesítményéről egyre komorabb előrejelzések jelennek meg a Cityben.

A Barclays Capital befektetési csoport legutóbbi prognózisa az eddigi makroadatok alapján azzal számol, hogy az euróövezeti GDP reálértéken, éves összevetésben stagnált a harmadik negyedévben, de a csökkenést sem zárják ki.

A cég erősen lefelé módosította 2009-re szóló egész évi prognózisát is: most 0,7 százalékos GDP-növekedést vár az euróövezetben az eddigi 1,0 százalék helyett.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző háza - által Londonban kiadott, októberre szóló legújabb világgazdasági prognózis szerint nőtt az euróövezeti recesszió kockázata, bár a cég központi forgatókönyve még nem ez.

Az EIU előrejelzése szerint az euróövezeti növekedés a tavalyi 2,6 százalékról az idén 1,2 százalékra, 2009-ben 0,8 százalékra lassul. A ház elemzői szerint e prognózisokat is jelentős, lefelé ható kockázatok terhelik.

A Barclaysnél nem biztosak az év végi kamatcsökkentésben

Christian Keller, a Barclays Capital londoni feltörekvő piaci közgazdásza a hétfői kamatdöntés után mindazonáltal óvatosabban nyilatkozott az MTI-nek a további magyar pénzügypolitikai kilátásokról. Kijelentette, hogy ha nem lenne a globális pénzügyi zűrzavar, mindenképpen azt mondaná, hogy az MNB az idei negyedik negyedévben elkezdi a kamatcsökkentést.

Keller szerint ez továbbra sem zárható ki, de nagyon nehéz a kezdés időpontjának megjóslása. Hozzátette, hogy az MNB-nek az euróövezeti teljesítményen kívül a határokon átnyúló banki finanszírozási folyamatokat is figyelnie kell.

Az elemző szerint a ház jelenleg azzal számol, hogy 2009 végéig 7,00 százalékra csökken az MNB alapkamata.

A pénzügyi felfordulás és a nagy kockázatok miatt a forintot is védeni kell

A Dresdner Kleinwort londoni befektetési csoport hétfői elemzése szerint fontos tényezők akadályozzák a monetáris enyhítés azonnali kezdetét. A globális pénzügyi felfordulás nem tesz jót a kockázatvállalási hajlamnak, és ez fenyegeti a forintot is, amely az utóbbi negyedévben már 5,5 százalékot gyengült az euróval szemben.

Ugyanilyen jelentős tényező a londoni Dresdner-elemzők szerint a belpolitikai patthelyzet, és a 2009-es költségvetéssel, valamint az adóreformokkal kapcsolatos, ezzel összefüggő bizonytalanság is.

Ennek alapján a ház azt valószínűsíti, hogy a kamatcsökkentési ciklus kezdete 2009 elejére tolódik.

Moody's: "kiváró üzemmódban" a Monetáris Tanács

A Moody's Economy, a Moody's Investors Service hitelminősítő gazdasági elemző szolgálata a hétfői MNB-döntés után kiadott londoni előrejelzésében azt írta, hogy jóllehet a gazdasági növekedés "félénken ugyan", de gyorsulni kezdett, az infláció azonban még mindig magas, ezért a Monetáris Tanács "kivárási üzemmódban" van.

A Moody's szerint a továbbiakban sok függ a nyersanyagáraktól. A ház kiemelte, hogy a globális nyersanyagpiac mértékadó árfolyammutatója, a Jefferies-Reuters CRB index július eleje óta 23 százalékot zuhant.

Az infláció csökkenésének folytatódása esetére a Moody's Economy nem zárja ki az idei negyedik negyedévi kamatcsökkentést, de azt sem, hogy az első csökkentés 2009 első negyedévében lesz.

Simor András MNB-elnök, aki nemrégiben Londonban befektetőkkel és elemzőkkel találkozott, látogatása során maga is kiemelte a nyersanyagárak jelentőségét. Azt mondta: a jelenleg érvényes, augusztusban kiadott inflációs előrejelzés 137 dolláros hordónkénti olajárat vett figyelembe, az azóta bekövetkezett "hatalmas zuhanásnak" azonban - ha minden más tényező változatlan marad - "valószínűleg következményei lesznek" a novemberben esedékes új előrejelzésben, a dollár időközben végbement erősödésével együtt is.