Dübörög a mobil, vedd át az ütemet

Vágólapra másolva!
Szinte mindenki hallgat zenét mobiltelefonon, de mit nyújtanak a drágább zenemobilok? Tiszta hangzás, stílusos külső, több giga memória, no meg villogó ledek - kipróbáltuk a Motorola, a Nokia és a Sony Ericsson egy-egy zenés modelljét.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefon napjaink walkmanje: ha zenehallgatásról van szó, a legtöbben nem fáradoznak valamilyen különálló lejátszó beszerzésével, hanem felveszik a zenét mobiljukra, úgy viszik magukkal, nem is beszélve a rádióhallgatásról. Éppen ezért sok gyártó készít kimondottan a zenehallgatásra tervezett mobiltelefont, ami kíváncsivá tett minket: vajon mit nyújtanak ezek a drágább zenemobilok?

A teszthez három készüléket gyűjtöttünk be három olyan gyártótól, akik már egyaránt letettek valamit az asztalra a ebben a kategóriában. Mi azt kértük tőlük, hogy küldjék el a lehető legjobb zenemobiljukat. A Sony Ericssontól a W980-ast kaptuk kölcsön, amely ugyan nem a legújabb zenemobiljuk, de ami a hangminőséget illeti, ez a legjobb. A Nokia egy N81-est küldött, amely a multimédiás felhasználásra szánt N-sorozat zenehallgatásra optimalizált darabja. A Motorola volt a harmadik gyártó, akiktől befutott a teszthez egy telefon, az E8-as ROKR modell, amelynek már a neve is jelzi, hogy mire szánták.

A teljesség kedvéért tegyük hozzá: megkörnyékeztük a Samsungot is, akik most csak a Bang&Olufsennel közösen kifejlesztett Serenata modellből tudtak felajánlani egy tesztpéldányt. Ez a mobil azonban már a luxus-kategóriát képviseli a maga 275 ezer forintos árával, így inkább kihagytuk. Hasonló okból nem vettük be az összeállításba az iPhone-t sem, amelynek egyik fő szolgáltatása a "beépítetett" iPod-funkció: az Apple-mobil magas ára miatt kilógott volna a sorból.

A tesztelésre befutott készülékekről is kiderült, hogy nem ugyanabba az árkategóriába tartoznak: a legolcsóbb 40, a legdrágább 80 ezer forint körüli áron kapható. Ennek ellenére méltó vetélytársai lettek egymásnak, mivel fő paramétereik, szolgáltatásaik megegyeznek (multimédiás funkciók, több gigabájt memória), a minőség és a zenei élmény tekintetében ugyanazt a magas színvonalat képviselik (hangzás, anyagok, kezelhetőség), és mindegyikük felvonultatja a márkára, típusra jellemző egyedi stílusjegyeket - ami szintén fontos szempont lehet a választásnál.


Videó a mobilokról

A cikkbe beágyazott videóban bemutatjuk a mobilok legfontosabb jellemzőit, és láthatják, hallhatják őket működés közben is. A készülékekkel kapcsolatos részletes tudnivalókat és tapasztalatainkat a cikk további fejezeteiben taglaljuk a mobilok specifikációival együtt.

Sony Ericsson W980 - a kétarcú

Forrás: sony ericsson
Kinyitva telefon

A cikk elején a zenemobilok kapcsán walkmant emlegettünk, de valójában csak a Sony Ericsson mobilját nevezhetjük walkman-mobilnak, hiszen a Sony kezében van a védett márkanév. Ennek megfelelően a mobilos részleg is jó ideje készít zenemobilokat, és a rutin meg is látszik a készüléken: kiforrott dizájnnal és megoldásokkal találkoztunk a telefonon.

Külső és használhatóság: A mezőnyből a W980-as volt a legkisebb és a legkönnyebb mobil, ami már önmagában pozitívum. A külseje fényes, sima, fekete műanyagból készült, ami valószínűleg nem áll ellen sokáig a karcolásoknak.

A telefon szétnyitható, és a külsején is elhelyeztek egy kijelzőt, valamint a zenelejátszást vezérlő gombokat, így összecsukva olyan, mintha csak egy lejátszó lenne a zsebünkben, ami kinyitva alakul át telefonná. A külső billentyűk érintősek, és rezgéssel jelzik, ha hozzájuk értünk. A belső billentyűzet hagyományos kialakítású, fura formájú, kerek, de kényelmes, kicsit talán kemény, jól használható gombokkal. A belső kijelző érzékeli, ha elfordítjuk, és ennek megfelelően forgatja a képet.

A telefon oldalán van hangerőszabályzó és billentyűzár gomb, ami csak az érintőgombokat hatástalanítja, a hangerőszabályzót nem. Ez kényelmes megoldás, amikor a mobil a zsebünkben van, és úgy hallgatunk zenét.

Zenelejátszás: A zenemobiloknál kulcsfontosságú kérdés a hangminőség. A W980-hoz egy kiváló minőségű, teljes egészében a fülbe mélyedő, gumidugós headset jár, amely szinte teljesen leszigeteli a külső zajokat, és nagyon jól szól vele a telefon. Direkt jackcsatlakozó sajnos nincs a készüléken, csak egy szabvány Sony Erincsson headset-aljzat, ezért a füles kábelének alsó részét mindig magunkkal kell hordanunk, ha saját eszközzel szeretnénk zenét hallgatni.

A mobilon a zenelejátszót egy belső walkman-gombbal, vagy a külső vezérlőgombbal indíthatjuk. Kívülről a menüt is el tudjuk érni a zeneszámok váltásához, és egy oldalsó nyomógombbal a rádióra is átválthatunk, ami nagyon kényelmes.

A telefonban a hangszínszabályzót magunk is konfigurálhatjuk, de kapunk egy sor előre beállított profilt. A telefon automatikusan kiválogatja a legtöbbet és az egyáltalán nem játszott számokat, de más automatikus listát nem készít a zenékből, amelyeket a szokásos szempontok - előadó, album, műfaj - alapján lehet szortírozni.

Forrás: sony ericsson
Kényelmes segítség a külső kezelőfelület

Sok feltűnő látványelemet a folyamatosan animáló, játékos menün kívül a telefon nem szolgáltat. A zenelejátszás alatt az előlap végén található plexi alatt villog a külső billentyűkkel és a menü színeivel megegyező árnyalatú sárga ledes fény, amíg a képernyővédő be nem kapcsol. A mobil azonban még ezzel együtt is ízléses jelenség.

A külső hangszóró bár jelentős hangerővel bír, de kicsit dobozhangú: hallatszik rajta, hogy bizony picik azok az alkatrészek a telefonban.

Extra tudás: A készülék egyik rendhagyó szoftveres funkciója a zenék hangulat szerinti szortírozása a SenseMe funkcióval. A telefon egy koordináta-rendszerben ábrázolja a számokat, amelynek tengelyein a gyors-lassú, illetve vidám-szomorú zenék szerepelnek. Ezen az ábrán belül mozgathatunk egy jelölőt annak megfelelően, hogy milyen hangulatú zenéket szeretnénk hallgatni.

Ha van mobilnet-kapcsolatunk, akkor a rádióban hallgatott számokat is megpróbálhatjuk beazonosítani a TrackID funkcióval. Ez gombnyomásra felvesz pár másodpercet az éppen hallgatott zenéből, és egy online adatbázisból tér vissza a találattal, ha sikerül felismernie. Az itthoni rádiók kínálatán végigfutva nagyjából minden második próbálkozásunk volt sikeres.

Általános specifikációk: A W980-asnak 8 gigabájt beépített memóriája van, ami nem bővíthető, a zenéket a hozzá mellékelt, egyszerűen kezelhető kliensprogrammal célszerű felvinni rá (vagy például Windows Media Playerrel). A készülék HSDPA-s, dupla kamerával, amelyek közül a hátsó nagyon rossz helyen van, szinte biztos, hogy mindig ráfog az ember. A beépített fényképező 3 megapixeles fotókat készít.

A telefon egy hagyományos méretű (2 hüvelykes), vagyis manapság már kicsinek számító kijelzővel rendelkezik. A modell tervezői egy teljesen hagyományos formába öntötték bele a legkorszerűbb zenelejátszó technológiát, kiváló hangminőséggel.

Ár: 80 ezer forinttól

Összbenyomás: Ha főleg zenehallgatásra szeretnénk egy készüléket, akkor a W980 tökéletes választás. Kicsi, könnyű, kényelmes, könnyen kezelhető, és kiválóan szól - amit meg is kell fizetni. Ez a modell volt válogatásunk legdrágább darabja.