McCain mégis kesztyűben ütötte Obamát

Vágólapra másolva!
A gazdasági bajok uralták az amerikai elnökválasztáson induló két legesélyesebb jelölt második televíziós vitáját is. Bár a felmérésekben gyengébben szereplő republikánus John McCain pár napja azt ígérte, hogy leveszi a kesztyűt, végül mégsem rontott neki a demokrata Barack Obamának. Keményen kritizálták ugyan egymás korábbi döntéseit, de civilizált vitát folytattak. Komoly hibát egyikük sem követett el, ami elvileg Obamának kedvezhet.
Vágólapra másolva!

Másodszor vitázott egymással a két nagy amerikai párt elnökjelöltje, a demokrata Barack Obama és a republikánus John McCain kedd este, négy héttel az elnökválasztás előtt. A Tennessee állambeli Nashville-ben tartott párbaj ezúttal egy lakossági fórumhoz hasonlóan zajlott, a jelölteknek a helyszínen lévő közönség tett fel kérdéseket, a moderátor pedig több interneten érkezett kérdésből is bedobott néhányat. A fő téma ezúttal is a gyengélkedő gazdaság volt, amely a felmérések szerint minden másnál jobban foglalkoztatja az amerikai választókat.

Az utóbbi hetekben Obama előnye tovább nőtt McCainnel szemben (a RealClearPolitics keddi felmérésösszesítése szerint a demokrata jelölt 49,6 százalékos támogatottsággal bír, míg a republikánus 44,1-gyel), ezért utóbbin nagyobb volt a nyomás. A másfél órás, minden nagyobb tévécsatorna által közvetített vita lehetőséget adott számára, hogy fordítson az álláson. Az utóbbi napokban tett republikánus nyilatkozatok alapján arra lehetett számítani, hogy McCain leveszi a kesztyűt, és nekiront Obamának, végül mégsem ez történt.

Kemény, de civilizált

Az első fordulónál keményebb, de végső soron civilizált, övön aluli ütésektől mentes vitát folytatott a két jelölt. McCain ugyan több energiát fordított ellenfele támadására, de ezek nagyrészt korábbi politikai döntésekre koncentráltak, és nem hozta szóba például azt az utóbbi napokban emlegetett vádat, amely szerint Obama terroristákkal barátkozik. Obama többször is visszavágott, de inkább azon igyekezett, hogy a felkészült, az ország irányítására alkalmas államférfi képét sugározza. "Íme, a tervem", "nézzük, hogy mit is fogok csinálni" - többször is ilyen mondatokkal vezette fel mondandóját, jelezve, hogy konkrét elképzelései vannak a problémák megoldására.

Nagy újdonsággal egyik jelölt sem szolgált, bár McCain közölte, hogy megválasztása esetén utasítani fogja a pénzügyminisztert, hogy vásárolja fel a bedőlt jelzáloghiteleket. A republikánus jelölt ezzel próbálna enyhíteni azoknak a terhein, akik a hitelválság miatt nem tudják visszafizetni az ingatlanukra felvett kölcsönt. McCain elismerte, hogy ez sokba fog kerülni, azt azonban nem részletezte, hogy ezt konkrétan miből fogja fedezni.

A válság kapcsán Obama ezúttal sem mulasztotta el megjegyezni, hogy a bajok George Bush elnökségéhez kötődnek, és szerinte egy újabb republikánus megválasztása a mostani politika egyenes folytatását jelentené. McCain azonban végig hangsúlyozta, többször is szembeszállt saját pártjával, és külön dicsekedett azzal, hogy ellene szavazott egy olyan törvénytervezetnek, amelyet Bush és alelnöke, Dick Cheney jegyzett.

A két jelölt lejátszotta a szokásos adópolitikai meccset, amelyben valóban lényeges különbség van programjuk között. McCain szerint Obama emelné az adókat, amivel rontja a gazdasági növekedés esélyeit. A demokrata jelölt szerint azonban McCain széleskörű adócsökkentési terve igazságtalan, mert a gazdagoknak kedvez leginkább, és nem segíti a középosztályt, miközben ő enyhítene a családok 95 százalékának és a kisebb cégeknek a terhein.

Hasonló tervek

A vita is bizonyította azonban, hogy több fontos témában is hasonló állásponton van a két jelölt. Az energiafüggetlenség megteremtésére mindketten többször is visszatértek, és a külügyekben is egyetértés volt arról, hogy nem szabad engedni sem azt, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert, sem pedig azt, hogy Oroszország folytassa szerintük erőszakos politikáját. Utóbbival kapcsolatban a modetáror feltette a kérdést, hogy vajon igaznak tartják-e a mostani Oroszországra a "gonosz birodalom" kifejezést, amivel Ronald Reagan egykori elnök jellemezte a Szovjetuniót. Obama azt mondta, hogy "gonosz tevékenységben" részes Oroszország, McCain pedig azt válaszolta "talán", hozzátéve, azért nem mondja azt, hogy nem, mert akkor azzal szemet hunyna az elítélendő cselekedet felett.

Ennek a vitának a során is kiderült, hogy ha a jelölteknek úgy tartja kedvük, akkor a még a legegyszerűbb kérdésekre is képesek elkenni a választ. A közönség egyik tagja felvetette, hogy szabnának-e valamilyen határidőt a kongresszusnak a társadalombiztosítási reformra, amire Obama azzal válaszolt, hogy elismételte adópolitikai terveit, McCain pedig újra elkezdett beszélni arról, hogy ehhez olyan kétpárti együttműködésre van szükség, amelyben ő már korábban is jeleskedett, míg szerinte Obamára ez nem igaz.

Komolyabb hibát egyik jelölt sem követett el. Ez elvileg Obamának kedvez, így ugyanis nem valószínű, hogy sérül vezető pozíciója. A harmadik és egyben utolsó elnökjelölti vitát október 15-én tartják. A téma akkor hivatalosan is a gazdaság lesz, úgyhogy a jelöltek újabb esélyt kapnak arra, hogy elmagyarázzák terveiket a választókat aggasztó pénzügyi problémák megoldására. Elemzők szerint ugyan ez mindenképp azzal jár, hogy vissza kell fogniuk ambíciózus terveiket (például egészségügyi és oktatási reform, széleskörű adócsökkentés), egyelőre egyikük sem volt hajlandó arra, hogy feladjon ígéreteiből.

Minneapolis, Minnesota - Egyesült Államok