Flottát küld a NATO Szomália partjaihoz

Vágólapra másolva!
Hadihajókat küld szomáliai vizekre a NATO - jelentették be a szövetség budapesti tanácskozásán. A NATO-csúcson az is kiderült, hogy Magyarország a korábbi vállaláshoz képest hamarabb és több pénzt költ majd honvédelemre, és a NATO szerint több pénzre, katonára és helikopterre van szükség Afganisztánban. Az informális találkozón az USA Grúzia partnersége mellett lobbizik, a magyarok pedig azért, hogy olcsóbban megússzuk a közös hadgyakorlatokat.
Vágólapra másolva!

Hadihajókat küld a NATO Szomália partjaihoz, hogy visszaszorítsák a kalózkodást és segítsék a segélyszállítmányok célba juttatását - jelentette be James Appathurai, a NATO szóvivője csütörtökön Budapesten. A védelmi miniszterek budapesti megbeszélésükön megállapodtak abban, hogy a NATO egyik hadiflottája Szomália partjainál biztosítja majd az ENSZ világélelmezési programja segélyeinek célba juttatását és a kalóztámadások visszaszorítását. Előzőleg az ENSZ főtitkára kért segítséget a katonai szövetségtől.

A főtitkár fogadta a katonákat

A NATO eltökélt szándéka, hogy sikerre vigye az afganisztáni küldetést, és sikerrel is jár majd - mondta Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára a Parlament előtt csütörtökön, az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport hazatért katonáinak visszafogadó ünnepségén. A katonákat a Kossuth téren fogadták, az eseményen azért lehetett jelen a NATO-főtitkár, mivel csütörtökön és pénteken Budapesten tartják a szövetség védelmi minisztereinek informális tanácskozását. A tanácskozás témája az ünnepségen ugyancsak felszólaló Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerint az afganisztáni szerepvállalás.

Jaap de Hoop Scheffer egyebek mellett azt mondta a magyar katonáknak, "büszke vagyok önökre", és megemlékezett a két tűzszerészről - Kovács Gyuláról és Nemes Krisztiánról -, akik életüket vesztették Afganisztánban. A főtitkár szerint összesen több mint hatvanezer NATO-katona szolgál a világ legkülönbözőbb pontjain, de Afganisztán a NATO legnagyobb szerepvállalásának színhelye, ahol nem csak egy nemes ügyet szolgálnak, hanem a küldetés kulcsfontosságú saját országaink biztonsága érdekében is.

Nemzetközi tekintély

A rendezvényen a honvédelmi miniszter is felszólalt, aki szerint az afganisztáni feladat nemzetközi tekintélyt ad Magyarországnak. Súlyunk és szavunk van a NATO-ban és az Európai Unióban, a békefenntartás külpolitikánk egyik legfontosabb eszközévé vált - mondta.

A Kossuth téren - posztumusz - Békefenntartásért szolgálati jelet kapott a két tűzszerész, amelyet családtagjaik vehettek át. A szolgálati jelet minden hazatért katona megkapta. A honvédelmi miniszter és Havril András vezérezredes, vezérkari főnök ezen kívül különböző kitüntetéseket és emléktárgyakat is átadott nekik.

Dicséret a védelmi kiadások növeléséért

Szekeres Imre csütörtökön sajtótájékoztatón közölte, hogy Magyarország öt év alatt összesen 0,2 százalékkal növeli védelmi kiadásainak GDP-arányos összegét, jóllehet korábban tíz év alatt 0,1 százalékos emelést vállalt. Erről tájékoztatták a NATO főtitkárát is. Szekeres szerint a 2009-es költségvetés-tervezetben védelmi feladatokra 7 százalékkal több jut, mint az idén, ami a GDP 1,17 százalékát jelenti majd - összesen 338,388 milliárd forintot.

Üdvözlendő és jó irányba tett lépés a magyar védelmi kiadások növelése - mondta James Appathurai, a NATO szóvivője csütörtökön Budapesten. "A NATO-ban úgy gondoljuk, hogy a két százalékos kitűzött szint - amelyben a 26 tagállam megegyezett - olyan cél, amelynek elérésére továbbra is törekedni kell. Magyarország példája azt mutatja, hogy az emelés egy nagyon komoly pénzügyi nyomás alatt is lehetséges" - mondta James Appathurai.

Lobbi Grúziáért

A miniszter szerint azért fontos mérföldkő a budapesti NATO-találkozó, mert jövőre el kell készíteni a szövetség új stratégiai koncepcióját. Szekeres közölte, a NATO-főtitkár Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, majd Sólyom László köztársasági elnökkel folytatott csütörtök délelőtti megbeszélésein világossá vált, hogy jelenleg három olyan kulcsfontosságú terület van, amelyre rá kell irányítani a figyelmet: a jól megtervezett és végrehajtott műveletekre, az ezekhez szükséges képességek megteremtésére, illetve a partnerségi kapcsolatok erősítésére mindazon államok esetében, amelyek egyetértenek a szövetség értékrendjével.

Forrás: MTI

Utóbbihoz kapcsolódik, hogy Robert Gates amerikai védelmi miniszter arra biztatja a szövetségeseket, hogy támogassák Grúzia decemberi meghívását a NATO-tagság előszobáját jelentő tagsági akciótervbe (MAP).

Olcsóbban megúszni

Szekeres a NATO-miniszterek tanácskozásán arról próbálja meggyőzni kollégáit, hogy egy jelenleginél igazságosabb és hatékonyabb módon, közös pénzügyi háttérrel biztosítsák a közös műveleteket. Jelenleg mindenki maga finanszírozza vállalt feladatait, de több tagállam képes lenne nagyobb részvételre, ha meglenne a pénzügyi lehetősége - mondta a miniszter. Az ilyen költségmegosztást szolgálja például a C-17-es szállítógépprogram is - mondta. A javaslatról fél éve indult konzultáció.

Magyarország vállalja, hogy a szárazföldi erők jelenleg 40 százalékos telepíthetőségi arányát a NATO döntése esetén 50 százalékra emeli, és továbbra is nagymértékben vesz részt a közös műveletekben - közölte Szekeres Imre. Szekeres szerint a hazai szárazföldi haderő 12 százalékát külföldi missziókban tartja Magyarország, ezzel a tagországok között a harmadik helyen áll, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után.

A NATO szóvivője csütörtökön újságírói kérdésre azt mondta: a globális pénzügyi válság ellenére nincsenek kételyek afelől, hogy a NATO-tagállamok teljesítik vállalásaikat.

Átdolgozzák az afganisztáni stratégiát

Az afganisztáni szerepvállalással kapcsolatban Robert Gates amerikai védelmi miniszter csütörtök délután újságíróknak azt mondta, össze kell hangolni a biztonsági, civil, gazdasági és újjáépítési programokat. Szerinte Washingtonban már dolgoznak az afganisztáni stratégia átalakításán.

Gates szerint a szövetség tagjai hajlandók folytatni a missziót, többen közölték, hogy növelik csapataik létszámát vagy meghosszabbítják részvételüket. A tálibok egyre több bevételre tesznek szert a drogkereskedelemből, ezért ha sikerül elvágni az utánpótlási útvonalakat, az javíthatja a biztonságot - mondta.

A NATO esetleges új afganisztáni stratégiájáról azonban egyelőre nem tárgyaltak a miniszterek - mondta el csütörtökön a NATO szóvivője Gates nyilatkozatával kapcsolatban.

Több pénz, katona és helikopter

Több pénzre, katonára és helikopterre van szükség Afganisztánban - közölte Jaap de Hoop Scheffer, NATO-főtitkár csütörtök este. Jaap de Hoop Scheffer szerint jó ötlet azoknak a szovjet helikoptereknek használata - modernizálás után, amelyeket a kelet-közép-európai tagországok - például Magyarország - ajánlottak fel. Szerinte fejleszteni kell a harctéri orvosi segítségnyújtást is Afganisztánban.

A problémák ellenére egységes a nemzetközi közösség az afganisztáni szerepvállalásban - jelentette ki Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár. Szerinte erősíteni kell az együttműködést Afganisztán szomszédaival, például Pakisztánnal. Azt mondta: az ISAF tagországok támogatják az új pakisztáni kormányt.

A főtitkár arról is beszélt, hogy az afgán vezetésnek egyre nagyobb szerepet kell majd vállalnia, a nemzetközi ISAF-erők már meg is kezdték a biztonsági feladatok átadását az afgán nemzeti erőknek. James Appathurai, a NATO szóvivője szerint még húsz kiképzőcsoportra lenne szükség az afgán nemzeti haderő felkészítéséhez. A miniszterek üdvözölték az afgán kormány döntését, hogy 130 ezerre növeli a védelmi erők létszámát.

Jaap de Hoop Scheffer szerint kihívásokkal teli volt eddig az év Afganisztánban, emelkedett a szövetségesek elleni támadások száma. Ugyanakkor a főtitkár azt mondta: optimistának kell lenni az elért fejlődés miatt: egyre több a szövetséges katona Afganisztánban, az ország fele "mákmentes", és az afgán nemzeti hadsereg egyre több feladatot lát el.

Gates: A Pentagon kész megbékélni a tálibokkal

Robert Gates amerikai védelmi miniszter csütörtökön Budapesten azt mondta, hogy az Egyesült Államok kész lenne megbékélni a tálibokkal, ha az afgán kormány leül velük tárgyalni a háború befejezéséről, de az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szóba se jöhet semmilyen kapcsolatfelvétel. Szerinte a megbékélésnek az afgán kormány feltételei alapján kell megtörténnie, a táliboknak pedig kötelezettséget kell vállalniuk, hogy alávetik magukat a kormány uralmának. Gates igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy lehetségesek-e a tárgyalások a tálibokkal az al-Kaida mellőzésével.

Életbe lépett a szállítógépprogram

Az ISAF-tagországok tanácskozása után a NATO-tagállamok képviselői bejelentették, hogy csütörtökön életbe lépett az úgynevezett stratégiai légi szállítási kezdeményezés. A C-17-es katonai szállítógépek beszerzéséhez és üzemeltetéséhez Magyarország mellett eddig kilenc további NATO- tagország (Bulgária, Észtország, Litvánia, Norvégia, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok), valamint a szövetségen kívüli Finnország és Svédország csatlakozott. A pápai bázison egyelőre három óriásgépet állomásoztatnak majd. A programban részt vevő tagállamok a gépeket egymással megosztva üzemeltetik.

A csütörtöki tanácskozáson a NATO-tagállamok megállapodtak abban, hogy a békefenntartó KFOR-nak folytatnia kell koszovói misszióját.