Iratok kerültek ki a rendőrségtől az UD Zrt. ügyében

Vágólapra másolva!
Az Országos Rendőr-főkapitányság feljelentést tett két rendőrségi dolgozó ellen, akiknek a közreműködésével iratok kerültek ki a rendőrségtől az adatgyűjtési üggyel összefüggésben - írja a pénteki Népszabadság. Az ügyészség megerőítette, hogy rendőrség ellen nyomoznak.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés bűntette miatt rendelt el nyomozást rendőrök ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség az adatgyűjtési üggyel kapcsolatban - tájékoztatta az ügyészség az MTI-t. A Nemzeti Nyomozó Iroda - az UD Zrt. ügyével összefüggésben - feljelentést tett "két személy ellen, akik hivatali helyzetükkel visszaélve személyes adatokat tartalmazó iratoknak a rendőrségről való kijuttatásában működtek közre". A két rendőrségi dolgozó egyike hállományú rendőr, a másik köztisztviselő.

A Népszabadság pénteken számolt be arról, hogy két rendőrségi dolgozó ellen feljelentést tettek az ügyészségen. A Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentéséhez mellékelt dokumentumok közül előkerült ugyanis néhány, minden kétséget kizáróan a rendőrség által kezelt nyilvántartásból származó irat. A lap információi szerint a két rendőr jogosultságával, a rendőrségi nyilvántartásból töltöttek le olyan dokumentumokat, amelyeket az UD Zrt-nél tartott házkutatás során találtak meg a nyomozók.

Szilvásy György titokminiszter korábban azt mondta, az UD Zrt. körül működő "árnyék-titkosszolgálat" olyan rendőrségi, pénzügyőrségi és adóhivatali kapcsolatokkal rendelkezett, amely lehetővé tette, hogy bárkiről bármit megtudjanak. A Népszabadság szerint az APEH és a VPOP is keresi az UD Zrt-vel együttműködő, nekik adatokat szivárogtató személyeket.