Virginia

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Richmond
Lakosság: 7,07 millió fő
Kormányzó: Timothy M. Kaine (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 52% demokrata, 48% republikánus
Elektorok száma: 13

Innen jött: Warren Beatty színész, Ella Fitzgerald jazzénekesnő, George Washington és Thomas Jefferson, az USA első és harmadik elnöke, illetve rajtuk kívül még hat elnök, az utolsó Woodrow Wilson (1913-21), Shirley MacLaine, Sandra Bullock színésznők, Robert E. Lee amerikai polgárháborús tábornok, Pocahontas, Powhatan indián törzsfőnök lánya, Edgar Allan Poe író, Tom Wolfe író, újságíró, Missy Elliott hip-hop énekesnő, Meriwether Lewis és William Clark felfedezők, akik először vezettek a mai USA területén keresztül expedíciót a Csendes-óceánig és vissza.

Hivatalos madara a kardinálispinty, kutyája az amerikai rókakopó, hala a pataki szajbling, ízeltlábúja a fecskefarkú lepke, kagylója az osztriga, virága a floridai virágos som

Jelmondata: Sic temper Tyrannis (latin) - Így jár minden zsarnok

Forrás: Getty Images
George Washington háza

Itt létesítették az első állandó brit kolóniát az Újvilágban. Nevét Erzsébet brit királynőről kapta, akit gyakran hívtak szűz királynőnek is (angolul Virgin Queen). Az Amerika kolonizálásában, a britektől való függetlenedésben, és az USA megalapításában is úttörő szerepet játszó állam nehezen szabadult meg a rabszolgaság intézményétől (a 19. század első felében a népesség harmada rabszolgasorban élt, a feketék jogait még az 1950-60-as években is korlátozták). A nagy elvándorlás idején megcsappant afroamerikai lakossága, a feketék aránya jelenleg kevesebb, mint 20 százalékos. Itt él a keleti part legnépesebb vietnami közössége (99 ezer fő).

Virginiát keletről a Chesapeake-öböl határolja, part menti alföldjeit nyugat felé az Appalache-hegység előhegyei, majd vonulatai váltják fel. A Forbes magazin szerint befektetés szempontjából a legjobb amerikai állam. Míg korábban főként szén- és dohányexportja volt jelentős, az utóbbi évekre mindkettőt túlszárnyalta a számítógépprocesszor-gyártás. Az egykor tejiparáról híres északi része mára szoftvergyártó és távközlési fellegvárrá vált. Az északi határán fekvő Washington közelében számos kormányhivatal működik területén: a Pentagon, a CIA-parancsnokság, a geológiai intézet, a szabadalmi hivatal. Délkeleti sarkában számos katonai bázis, kikötő és hivatal található, a világon egyedülálló mennyiségben.

Az államban hagyományosan erős a republikánus párt, ám a - főként az északi részén tapasztalható - városiasodás miatt egyre befolyásosabbak a demokraták. Kormányzója demokrata, helyettese és az államügyész republikánus. Az állam 1968 óta mindig republikánus elnökjelölteket támogatott, ám 2008-ban ez már korántsem biztos. Az előrejelzések szerint a demokrata jelölt 3 százalékkal vezet republikánus ellenfele előtt.