Aláírták az amerikai-indiai nukleáris szerződést

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és India pénteken Washingtonban aláírta azt a békés célú atomenergetikai együttműködési szerződést, amely engedélyezi amerikai cégek számára nukleáris fűtőanyag, berendezések és reaktorok India részére történő szállítását.
Vágólapra másolva!

A szerződést Condoleezza Rice amerikai és Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter írta alá. Előzőleg George Bush elnök látta el kézjegyével a dokumentumot szerdán a Fehér Házban 200 vendég részvételével tartott ünnepségen. A három évig tartó diplomáciai erőfeszítések eredményeképpen aláírt szerződés a Bush-kormányzat a Kínával és Pakisztánnal határos baráti demokráciával való stratégiai kapcsolatok alapkövének tekinti. Az indiai kormány pedig energiahelyzetének javulását várja tőle.

A 2005 júliusában megszületett megállapodás mindkét országban bírálatokat váltott ki. Indiában attól tartanak, hogy az Egyesült Államok fogja diktálni az indiai külpolitikát. Amerikai bírálói viszont az együttműködés felgyorsíthatja az indiai atomfegyverprogramot, annál is inkább, mivel Újdelhi nem írta alá az atomsorompó-egyezményt.

George Bush amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő 2005 júliusában jelentette be, hogy megállapodtak a békés célú nukleáris együttműködésben.

A megállapodás életbe lépéséhez arra is szükség volt, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és a 45 nukleáris berendezéseket exportáló ország (NSG) jóváhagyja a nukleáris kereskedelem újrafelvételét Indiával, azaz feloldja a 34 éve életbe lépett de facto embargót. (India 1974-ben hajtotta végre első atomfegyver-kísérletét.)

India, a világ 10. legjelentősebb gazdasága és 3. legnagyobb szennyezőanyag-mennyiséget kibocsátó országa kőolajszükségletei 70 százalékát importból fedezi és 60 ezer megawatt nukleáris kapacitást kíván létrehozni 100 milliárd eurós beruházással.