Mégis medve a szexkerülő panda

Vágólapra másolva!
Kínai kutatók vezetésével meghatározták az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) genetikai állományának szekvenciáját - jelentette hétfőn a kínai média. Ez segíthet annak megértésében is, miért tartózkodik annyira ez a veszélyeztetett állat a szextől, különösen fogságban.
Vágólapra másolva!

"Reméljük, hogy a genomtérkép segít genetikai magyarázatot találni arra, miért olyan alacsony az óriáspandák szaporodási képessége, így talán a szakemberek megoldást találhatnak arra, hogy az állatok több kölyköt hozzanak világra" - idézi a China Daily a pekingi Genomikai Intézet kutatója, Wang Csün (Wang Jun) szavait.

A kínai szakemberek állítása szerint már csak mintegy 1600 óriáspanda él vadon Kínában, főként az ország délnyugati részén. Ezenkívül nagyjából további 200 példányt nevelnek fogságban a kínai szaporító központokban.

Az állatok hírhedten alacsony nemi késztetése meghiúsítja a próbálkozásokat, hogy jelentősebben növeljék az egyedszámukat. A tenyésztők már olyan eljárásokhoz folyamodtak, mint a "pandapornó" videók vetítése, amelyeken más pandák közösülése látható, illetve a hímekkel szextornagyakorlatokat végeztettek, amely medence- és lábizmaikat erősíti, hogy könnyebben menjen nekik a párzás.

A kínaiak által vezetett genomszekvenálásba (a genetikai információt alkotó molekulák, az úgynevezett nukleotidok sorrendjének meghatározásába) Brit, amerikai, dán és kanadai kutatók is bekapcsolódtak. A szakemberek a Csing-Csing (Jing Jing) nevű hároméves nőstény genomját vizsgálták, és meglepő eredményre jutottak.

Mégis medve a panda

A vizsgálatok megerősítették azt a széles körben elterjedt - de eddig tévhitnek tartott - elképzelést, hogy az óriáspanda a medve egyik alfaja. Korábban azt gondolták, hogy a panda közelebbi rokonságban áll például a mosómedvével, mint a medvével.

Az igazán részletes szekvencia elkészülését az év végére ígérik a kutatók. A szakemberek ettől azt is remélik, hogy végre megértik, miért élnek az óriáspandák szinte kizárólag bambuszon. Ez - a nehézkes szaporodás mellett - még egy olyan tényező, amely korlátozza a faj elterjedését és alkalmazkodóképességét.

"A genom szekvenciájának meghatározásával lefektettük e különleges faj jobb megértésének a genetikai és biológiai alapjait" - jelentette ki Wang.